Z oddajo, ki bo na 2. programu TV Slovenija 9. februarja 2012 od 20.00 do 24.00 ure, bodo s prispevki gledalcev in donatorjev zbirali finančna sredstva za nakup instrumentov za Akademijo za glasbo. Foto: Domen Martinčič
Z oddajo, ki bo na 2. programu TV Slovenija 9. februarja 2012 od 20.00 do 24.00 ure, bodo s prispevki gledalcev in donatorjev zbirali finančna sredstva za nakup instrumentov za Akademijo za glasbo. Foto: Domen Martinčič
Projekt so predstavili prof. dr. Radovan Stanislav Pejovnik, rektor Univerze v Ljubljani, Andraž Pöschl, urednik uredništva Kulturno-umetniških programov Televizije Slovenija, ter prof. Igor Šmid, prodekan AGRFT-ja in urednik skupnega projekta.

Noč akademij - Triada 2012 je skupni projekt Univerze v Ljubljani in Televizije Slovenija. Univerza v Ljubljani je predstavila delo študentov umetnostnih akademij - Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, Akademije za glasbo in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje - tako, kot ga vidijo in živijo študenti sami. Sodelovali so tudi eminentni pedagogi in ustvarjalci slovenske umetnosti, med njimi Štefka Drolc, Mile Korun in Polde Bibič.

Videti umetnike pri delu
Z oddajo, ki je na 2. programu Televizije Slovenija potekala od 20.00 do polnoči, bodo ustvarjalci gledalcem prikazali proces študija na umetniških akademijah in proces nastajanja umetniške stvaritve. Pod budnim profesorskim in mentorskim očesom so študenti vseh treh umetniških fakultet neposredno ustvarjali umetnine različnih zvrsti. Program je povezoval diplomant Akademije za likovno umetnost in oblikovanje ter novinar TV Slovenija Miha Žorž.

"Štiriurni projekt bodo v celoti izvedli študenti umetniških akademij Univerze v Ljubljani v Studiu 1 TV Slovenija. Gre za prvi tak projekt v zgodovini televizije in študijskega procesa na univerzi," je pojasnil urednik skupnega projekta Igor Šmid. "Projekt je neke vrste samosvoj televizijski maraton, na katerega smo se dobro pripravili, nekatere prispevke smo posneli že vnaprej. Gledalci bodo imeli možnost videti tudi slovenske umetnike pri svojem delu. Posebej pa bi želel poudariti, da so poleg umetniškega prispevka študenti poskrbeli še za postavitev scene, luči, napeljave kablov in druge TV-tehnike."

Začetek tesnejšega sodelovanja
Rektor Univerze v Ljubljani Radovan Stanislav Pejovnik je prepričan, da četrtkov dogodek "oznanja tesnejše sodelovanje med Univerzo v Ljubljani in RTV Slovenija ter obenem napoveduje podobno sodelovanje na letni ravni, kjer bo predstavljeno umetniško in znanstveno delovanje Univerze v Ljubljani".

Urednik Uredništva kulturno-umetniških programov Andraž Pöschl vidi vzporednice med delom nacionalne radiotelevizije in Univerzo v Ljubljani: "Vsi razvijamo na visoki ravni kreativnost, inovativnost, umetnost in kulturo. To dokazujemo tudi s skupnim projektom."