Pobesneli bik je po mnenju številnih poleg Taksista najboljše delo Scorseseja in De Nira. Zadnjemu je vloga nasilniškega boksarja LaMotte prinesla oskarja. Foto: United Artists
Pobesneli bik je po mnenju številnih poleg Taksista najboljše delo Scorseseja in De Nira. Zadnjemu je vloga nasilniškega boksarja LaMotte prinesla oskarja. Foto: United Artists

Film z (delovnim) naslovom Pobesneli bik 2 naj bi osvetlil dogajanje pred obdobjem, ki ga upodablja Scorsesejev film, in po njem.

LaMotta, ki se ga je prijel vzdevek "bik iz Bronxa", je bil svetovni boksarski prvak v srednji kategoriji od leta 1949 do 1951, ko ga je izrinil Sugar Ray Robinson.

Po upokojitvi je LaMotta vodil gostinske lokale, nastopal kot standupkomik in se pojavil v "cameovlogi" v kultnem filmu s Paulom Newmanom The Hustler. Danes ima legendarni boksar 90 let.

Nasilen znotraj ringa in zunaj njega
V Scorsesejevem filmu iz leta 1980 je v glavni vlogi nastopil Robert De Niro. Film se je osredotočal na LaMottovo nasilno naravo, tako znotraj ringa kot zunaj njega, kar mu je posledično uničilo zasebno življenje in ga odtujilo od bližnjih.

Pobesneli bik 2 je, tako kot Pobesneli bik, nastal po knjigi spominov LaMotte iz leta 1970. V Los Angelesu ga snema režiser Martin Guigui po scenariju, ki sta ga spisala z Rustamom Branamanom. Mladega LaMotto bo upodobil Mojean Aria, William Forsythe pa bo njegova podoba v zrelih letih. V stranskih vlogah naj bi se pojavili Tom Sizemore, Natasha Henstridge, Penelope Ann Miller in Joe Mantegna.

Črno-beli Scorsesejev film je dobil dva oskarja. Eden je šel v roke De Nira, drugi pa k montažerki Thelmi Schoonmaker. Še 32 let po nastanku Pobesneli bik velja za enega izmed presežkov ameriške kinematografije, tako da ima Pobesneli bik 2 pred sabo težko nalogo.