Film Kraljev govor, ki je osvojil štiri najpomembnejše oskarje, je mogoče na spletni strani Newzbin2 najti v 75 nezakonitih različicah. Hollywoodski studii želijo na londonskem sodišču doseči prepoved delovanje spletne strani, ki po njihovih besedah
Film Kraljev govor, ki je osvojil štiri najpomembnejše oskarje, je mogoče na spletni strani Newzbin2 najti v 75 nezakonitih različicah. Hollywoodski studii želijo na londonskem sodišču doseči prepoved delovanje spletne strani, ki po njihovih besedah "v velikanskem obsegu krši avtorske pravice". Foto: Kolosej
Sodni boj filmske industrije proti spletni strani Newzbin sega v lanski marec, ko je sodišče spletni strani, ki bila osnovana na britanskem ozemlju, da mora umakniti vso piratizirano vsebino in studiom plačati odškodnino. Podjetje Newzbin Ltd, ki stoji za spletno stranjo, je šlo kmalu v stečaj in se tako izognilo plačilu odškodnine. Čez nekaj tednov se je pojavil klon prvotne spletne strani z imenom Newzbin2, na katerem gostuje podobna vsebina.
Sodni boj filmske industrije proti spletni strani Newzbin sega v lanski marec, ko je sodišče spletni strani, ki bila ustvarjena na britanskem ozemlju, da mora umakniti vso piratsko vsebino in studiem plačati odškodnino. Podjetje Newzbin Ltd, ki stoji za spletno stranjo, je šlo kmalu v stečaj in se tako izognilo plačilu odškodnine. Čez nekaj tednov se je pojavil klon prvotne spletne strani z imenom Newzbin2, na katerem gostuje podobna vsebina.

Filmski studii, med njimi Paramount Pictures in Disney, so pred dnevi na londonsko sodišče naslovili prošnjo, da BT prisilijo k onemogočenju spletne strani Newzbin2, ki po njihovem mnenju "v velikanskem obsegu krši avtorske pravice" - med drugim tudi s 75 nezakonitimi različicami filma Kraljev govor. Primer je prvi tak v britanski zgodovini in bi lahko sprožil največji udarec spletnemu piratstvu do zdaj.

Več sto milijonov funtov izgube zaradi piratstva
Hollywoodski studii so na sodišču skušali dokazati, da je deljenje datotek prek spleta "veliko družbeno zlo" in je odgovorno za "več sto milijonov funtov letno" izgubljenega dobička. Studii, ki jih predstavlja mednarodna organizacija Motion Picture Association (MPA), želi, da BT britanskim uporabnikom prekine dostop do spletne strani Newzbin2, podobno kot onemogoča spletne strani, na katerih so žrtve zlorab otroci.

Po drugi strani BT trdi, da bi bila taka blokada hoja po tankem robu in da ne bi mogli ustaviti neštetih drugih lastnikov avtorskih pravic z zahtevki za onemogočenje stotin podobnih spornih spletnih strani. "Lastniki avtorskih pravic iz glasbene in filmske industrije so našteli že sto spletnih strani, ki kršijo avtorske pravice ter bi jih želeli onemogočiti. Zahtevali bi tudi blokado strani, ki naj bi vsebovale opravljive obtožbe ali zasebne in zaupne podatke," pravijo pri največjem britanskem ponudniku spletnega dostopa. Odvetnik Richard Spearman, ki zastopa studie, je že napovedal, da bodo, če bo nalog za onemogočenje odobren, tudi od drugih britanskih ponudnikov spletnih storitev zahtevali blokado spletne strani ali pa se bodo srečali na sodišču.

"Največji noji v zgodovini"
Spearman je sodišču povedal, da "za zdaj ne obstaja noben drug način preprečevanja kršenja avtorskih pravic kot sodni nalog". "Newzbin2 dopušča ponavljajoče kršenje avtorskih pravic v velikanskem obsegu. Če BT tega ne vidi, potem morajo biti največji noji v zgodovini," je Spearman potegnil vzporednico med situacijo in ptico, ki tišči glavo v pesek.

Po navedbah lastnikov avtorskih pravic Newzbin2 svojim 700 tisoč uporabnikom pomaga distribuirati 115 tisoč nezakonitih različic filmov in 320 tisoč delov TV-serij. Sodišče naj bi kmalu objavilo svojo razsodbo.