Ekipa, ki zaupa ameriškim gledalcem. Foto: EPA
Ekipa, ki zaupa ameriškim gledalcem. Foto: EPA
Brokeback Mountain
Film se omenja tudi med kandidati za oskarja. Foto: EPA
Brokeback Mountain
Mu bo uspelo slediti zgledu Hanksovega filma?

V ZDA, ki jih sestavlja kopica precej konzervativnih držav, zna to biti precejšnja težava, saj je osrednja tema filma homoseksualna ljubezen med dvema kavbojema, kar je filmu že prineslo oznako gejevskega vestrna. Režiser in predvsem glavna igralca Jake Gyllenhaal in Heath Ledger se tako zdaj sprašujejo, ali je ameriško občinstvo dovolj zrelo, da sprejme film, ki je prejel zlatega leva v Benetkah in ki naj bi bil eden od favoritov za oskarje. Na poskusnih predvajanjih Brokeback Mountain ni izzval negativnih kritik ali protestov.

Uspešna igralca ali "le" gejevska kavboja?
Pred odzivom občinstva trepetata predvsem glavna protagonista, saj se njuna kariera vzpenja, a če ju bodo od ogleda filma gledalci imeli pred očmi le kot gejevska kavboja, se lahko njihovo navdušenje precej ohladi. Za sodelovanje v filmu sta se oba odločila zaradi režiserja, ki se je podpisal tudi pod film Prežeči tiger, skriti zmaj in za katerega sta prepričana, da zna ustvarjati tople človeške filme. Oba sta tudi izjavila, da zaupata v občinstvo, da je dovolj zrelo, da bo v filmu videlo ljubezensko zgodbo, ne gejevsko ljubezensko zgodbo.

26-letni Ledger je dejal, da veliko pričakuje od občinstva in da verjame, da je to veliko pametnejše, kot mnogi mislijo. Leto dni mlajši Gyllenhaal pa meni, da je v filmu še veliko pomembnejših tem, kot je seksualnost.

Po poti Toma Hanksa
Brokeback Mountain pa ni edini homoseksualni film to sezono. Z isto temo se ukvarjata tudi Transamerica in Breakfast on Pluto, a studii od njiju pričakujejo veliko manj in zato ekipa ni pod takim pritiskom. Da tudi filmi s tako vsebino lahko uspejo, kaže Philadelphia, ki je leta 1993 v Severni Ameriki zaslužila 77 milijonov dolarjev, za glavno vlogo bolnika z aidsom pa je Tom Hanks prejel svojega prvega oskarja. O oskarjih pa se govori tudi tokrat. Dobre možnosti naj bi imel film kot celota, njegov režiser in eden od dveh glavnih igralcev, pri čemer kritiki poudarjajo Ledgerjevo igro.

Prav film pa bi lahko dodatno pripomogel k boljšemu položajo homoseksualcev v družbi. Anketa, ki jo je avgusta izvedel eden od ameriških raziskovalnih centrov, je pokazala, da civilno poroko med homoseksualci podpira 53 odstotkov vprašanih, kar je 5 odstotkov več kot leto prej.