Avatar je eden najbolj pričakovanih visokoproračunskih filmov zadnjih let. Foto: MMC RTV SLO
Avatar je eden najbolj pričakovanih visokoproračunskih filmov zadnjih let. Foto: MMC RTV SLO
Zadnji Cameronov celovečerec je bil Titanik, ki še vedno drži tudi absolutni rekord v ustvarjenem dobičku, zaradi česar si je za naslednji projekt Cameron vzel veliko časa.

Na sejmu CinemaExpo International v Amsterdamu je namreč na oder prišel z očali za spremljanje 3D-tehnike, pri tem pa spomnil, da je pred tremi leti obljubljal, da prihaja 3D-renesansa. Danes pa naj bi, kot vse kaže, tudi prišla.

Na predstavitvi so prikazali 24-minutni sklop posnetega materiala, večinoma iz prve tretjine filma. Od ustvarjalcev so se poleg Camerona predstavili še igralci Sam Worthington, zvezda zadnjega Terminatorja, Sigourney Weaver, Zoë Saldaña in Stephen Lang ter producent Jon Landau.

Premiera 18. decembra
Sicer pa režiser prvih dveh Terminatorjev po prejemu oskarja za Titanik leta 1997, ko se je razglasil za kralja sveta, še ni naredil celovečerca, temveč se je v miru pripravljal na naslednji veliki projekt. Težko pričakovani film naj bi doživel svojo svetovno premiero 18. decembra letos, Cameron pa že spodbuja upravljavce kinodvoran, naj čim prej dodajo možnost tridimenzionalnega spremljanja filmov, češ da je dvoran, namenjenih takšnim filmom, premalo.

Filmski hibrid
Gre za tridimenzionalno znanstvenofantastično akcijo, filmski hibrid med grafično animacijo in računalniškimi vmesniki ter "živim" snemanjem, kjer Worthington igra avatarja, daljinsko voden lik, ki so ga v nadčloveško bitje ustvarili iz pokvečene človeške oblike. Njegova dokončna usoda pa je bitka s svojo nekdanjo raso.

Večino tehnologije za posebne učinke so razvili posebej za film, največ v družbi Petra Jacksona WETA Digital in Industrial Light + Magic Georga Lucasa.