Emmanuelle Bercot je lani v naših kinematografih gostovala s filmom ceste Bettie gre. Foto: EPA
Emmanuelle Bercot je lani v naših kinematografih gostovala s filmom ceste Bettie gre. Foto: EPA
Canski festival bo letos potekal med 13. in 24. majem. Foto: EPA

Veljaki, ki imajo v rokah dogajanje na Azurni obali, nas letos zelo skopo zalagajo s podatki o bližajoči se 68. izdaji festivala. Med redkimi objavami je bila denimo ta, da bodo 14. maja, in to zunaj tekmovalnega programa, predvajali Fury Road, postapokaliptični spektakel, s katerim se vrača franšiza Pobesneli Max.

Gotovo pa bo veliko več znanega v četrtek: takrat bosta namreč Thierry Frémaux in novi direktor festivala Pierre Lescure v Parizu razkrila levji delež letošnjega tekmovalnega programa. Takrat bo tudi znano, ali film La Tête Haute - v njem igrajo Catherine Deneuve, Benoît Magimel, Sara Forestier in Rod Paradot - spada v tekmovalni program ali ne. Je pa Z dvignjeno glavo zgodba o mladoletnem prestopniku, Malonyju, ki ga od dokončnega zdrsa s prave poti skušata odvrniti sodnik za mladoletne prestopnike in socialna delavka.

Cannes je v preteklosti za otvoritveni film že večkrat izbral visokoproračunski, z zvezdniško zasedbo podkrepljeni spektakel. Lani je bila to (sicer zelo, zelo zgrešena) Grace Monaška z Nicole Kidman v glavni vlogi, leto prej Luhrmannova adaptacija Velikega Gatsbyja. V zadnjih letih so v Cannesu na prvi večer videli še Kraljestvo vzhajajoče lune Wesa Andersona, pa Allenovo Polnoč v Parizu, Robina Hooda Ridleyja Scotta in Pixarjevo animacijo Up. Francoski film festivala ni odprl že od leta 2003, ko je to storila pustolovska komedija Fanfan La Tulipe.

Letos malo drugače
"Izbira se morda zdi presenetljiva, če imamo pred očmi kriterije, po katerih smo izbirali dozdajšnje otvoritvene filme," priznava Frémaux. "A to je jasen odraz naše želje, tokrat festival odpreti z drugačnim delom, takim, ki je hkrati drzno in ganljivo. Film Emmanuelle Bercot je relevanten komentar sodobne družbe in v koraku s sodobnim filmom. Osredotoča se na univerzalne socialne problematike, zaradi česar je idealen za globalno občinstvo v Cannesu."

Stara znanka festivala
Bercotova je v Cannesu prvič gostovala leta 1997, s kratkim filmom Počitnice, in domov odnesla nagrado žirije. Leta 1999 je nagrado Cinéfondation dobila za kratki film La Puce, še dve leti pa je njen prvi celovečerec Clement, v katerem je igrala tudi glavno vlogo, tekmoval v sekciji Un certain regard. Lani ste morda ujeli njen film ceste, Elle S’En Va (Bettie gre), v katerem je blestela Catherine Deneuve.