Cannes je poleg vsega drugega tudi gojišče različnih škandalov in škandalčkov. Primer: ko je žirija z Wimom Wendersom na čelu nagradila Soderberghov film Sex, Lies and Videotapes, in ne Do the Right Thing Spika Leeja, je Lee menda izjavil, da ima 'nekje bejzbolski kij z Wendersovim imenom'. Foto: Reuters
Cannes je poleg vsega drugega tudi gojišče različnih škandalov in škandalčkov. Primer: ko je žirija z Wimom Wendersom na čelu nagradila Soderberghov film Sex, Lies and Videotapes, in ne Do the Right Thing Spika Leeja, je Lee menda izjavil, da ima 'nekje bejzbolski kij z Wendersovim imenom'. Foto: Reuters
Cannes 2010
Juliette Binoche, ki bo letos na Cannes gledala z nešteto plakatov, nastopa tudi v filmu kultnega iranskega režiserja Abbasa Kiarostamija Copie Conforme. Foto: Reuters
Tim Burton
Ekstravagantni 'princ teme' in predsednik žirije Tim Burton se je skozi trumo novinarjev že prebil v svoj hotel. Foto: EPA
Nova ekranizacija Robina Hooda našo radovednost draži že kar nekaj časa. Najprej so leta 2008 sporočili, da je produkcija filma za nekaj časa oddložena zaradi težav s krajem snemanja in s scenarijem. Poleg tega naj bi sprva gospodičino Marian (tisto, v katero se Robin zaljubi) igrala Sienna Miller, na neki točki dogovarjanj in razdeljevanj vlog pa so Russlla Crowa navajali kot mogočega kandidata za obe pomembnejši vlogi; Robina Hooda in Nottinghamskega šerifa.
Wall Street 2
Gekkov govor iz filma Wall Street je antologijski: 'Povedati skušam, dame in gospodje, da je pohlep - v pomanjkanju boljše besede - dober. Pohlep je dober, pohlep deluje, zajame bistvo evolucije. Pohlep v vseh svojih pojavnih oblikah - sla po življenju, po denarju, po ljubezni - je vzgon vzpona človeštva.' V drugem delu (Gekko je medtem odslužil svoj čas za zapahi) mu bo namesto Charlieja Sheena družbo delal Shia LaBeouf. Foto: Reuters
Začel se je 63. filmski festival v Cannesu

Mednje sicer težje štejemo premieri obeh spektaklov, ki se v teh recesijskih časih ukvarjata s temo pohlepa: to sta seveda Robin Hood Ridleya Scotta (s projekcijo se bo festival jutri zvečer tudi začel) in Wall Street 2 - Money Never Sleeps. Umetniški vodja festivala Thierry Fremaux sicer napoveduje, da bo letošnji festival prvi, ki kaže očitne posledice globalne ekonomske krize. Prvič se je namreč zgodilo, da se število letos sprejetih filmov v primerjavi s prejšnjimi leti ni povečalo; letos se je na festival prijavilo 1665 celovečernih filmov, kar je pet manj kot lani.

Idilično letovišče na Azurni obali se bo do 23. maja v svetovno prestolnico filma prelevilo že 63. Žirija z režiserjem Timom Burtonom na čelu bo letos v tekmovalnem programu odločala o 18 filmih, svoje najnovejše stvaritve pa med drugim predstavljajo (bodisi v tekmovalnem sporedu ali zunaj njega) Mike Leigh, Takeši Kitano, Alejandro González Iñárritu in Woody Allen.
Po rdeči preprogi se bodo sprehodili Sean Penn, Cate Blanchett, Anthony Hopkins, Michael Douglas, Javier Bardem, Naomi Watts, Carey Mulligan in drugi (zamudil pa jo bo denimo Ridley Scott, ki okreva po operaciji kolena). Uradni poster festivala letos krasi francoska lepotica Juliette Binoche, rdeči trak festivala pa bo imela čast prerezati britanska igralka Kristin Thomas Scott , ki v Franciji živi že toliko let, da se ima za Francozinjo.

Premiera nove ter dolgo napovedovane različice legende o Robinu Hoodu v režiji Ridleya Scotta bo zaznamovala začetek festivala, ki se bo končal z avstralskim filmom The Tree francoske režiserke Julie Bertucelli. Film, ki je bil posnet po romanu Judy Pascoe, je zgodba o deklici, ki iz drevesa nekega dne zasliši glas svojega pokojnega očeta.

Vračata se simbol zelenega pohlepa in Allenovo tuhtanje o naravi ljubezni
Že omenjeni Wall Street: Money Never Sleeps Oliverja Stona bo - tako kot You Will Meet A Tall Dark Stranger Woodyja Allena - predvajan zunaj tekmovalnega programa. O nadaljevanju kultnega filma Wall Street, ki se je v zgodovino zapisal kot ena boljših kritik cinične, zaslužkarske kulture 80. let, Michaelu Douglasu pa za vlogo Gordona Gekka ("Pohlep, če že nimamo boljše besede zanj, je dober") prinesel oskarja, se na podlagi napovednika sicer šušlja, da ne bo kaj prida, a na dokončno razsodbo bo treba še malo počakati.
You Will Meet A Tall Dark Stranger se lahko pohvali z izjemno igralsko zasedbo - Antonio Banderas, Josh Brolin, Anthony Hopkins, Freida Pinto in Naomi Watts - zaplet pa bo spet tipično "allenovski": seks, nezvestoba in nevroze skupinice ljudi, ki jih njihovi "strast, ambicije in hrepenenje spravijo v celo vrsto težav".

Prvič se v boj za zlato palmo denimo spušča Čad, in sicer po zaslugi režiserja Mahamata-Saleha Harouna in njegovega filma Un Homme Qui Crie (Kričeči moški), zgodbe o neštetih ponižanjih nekdanjega plavalskega prvaka, ki skuša preživeti državljansko vojno.

Ukrajini se podobna priložnost nasmiha s filmom Schastye Moe (Moja radost) režiserja Sergeia Loznitsa. Žirija se bo odločala tudi o italijanskem filmu La Nostra Vita Danieleja Luchettija, zgodbi vdovca, ki živi v Rimu in skrbi za svoja dva sinova.

Poleg Tima Burtona bo o glavnih nagradah odločala osemčlanska žirija, v kateri bodo sedeli (tudi) igralec Benicio del Toro, indijski režiser Shekhar Kapur, italijanska igralka Giovanna Mezzogiorno, britanska filmska igralka Kate Beckinsale in skladatelj filmske glasbe Alexandre Desplat.

Javier Bardem je ... Biutiful
Med festivalskimi veterani, ki se potegujejo za zlato palmo, sta se tudi letos znašla britanski režiser Mike Leigh s filmom Another Year ter mehiški režiser Alejandro González Iñárritu s filmom Biutiful. Iñárritu, ki je bil s svojo Pasjo ljubeznijo eden glavnih akterjev nedavnega ponovnega razcveta mehiškega filma, se po 21 gramih in Babilonu vrača k svojim špansko govorečim koreninam. Biutiful je zgodba o prekupčevalcu z mamili (Javier Bardem) in njegovem prijatelju iz otroških let, ki je zdaj policist.

Dogajanje Leighovega filma je zopet postavljeno v London in prikazuje vsakdan različnih posameznikov. Britanski režiser, dobitnik zlate palme leta 1996 (za Skrivnosti in laži), je sebe nekoč opisal kot moža, ki se je zavezal "ustvarjanju nenavadnih filmov o običajnih življenjskih zgodbah."

Koreja ima letos podvojene možnosti za zlato palmo, in sicer s filmoma Poetry Leeja Čang-Donga ter Housemaid. Im Sang-Soo, samooklicani enfant terrible južnokorejskega filma, je posnel priredbo trilerja iz leta 1960, v katerem se hišna pomočnica krvavo maščuje svojim delodajalcem.

Med tekmovalne filme se je uvrstil tudi legendarni japonski režiser Takeši Kitano s filmom Outrage, ki razkriva skrivnostno podzemlje mafije Yakuza ter boj za oblast in denar.

Tajski režiser Apichatpong Weerasethakul bo na festivalu letos sodeloval že tretjič, tokrat s filmom Lung Boonmee Raluek Chat (Stric Boonmee, ki se lahko spominja prejšnjih življenj) o življenju budističnih menihov.

Stonesi še brcajo
Veliko pozornosti bo deležen tudi bogat spremljevalni program. V sklopu festivalskega programa Directors' Fortnight najbrž lahko pričakujemo tudi udeležbo zasedbe Rolling Stones na premieri filma Stones in Exile. Dokumentarec spremlja snemanje njihovega albuma Exile on Main Street, ki bo izšel prihodnji mesec. Iz Demokratične republike Kongo je svoj prihod napovedala brezdomska skupina Staff Benda Billi iz Kinšase, ki si namerava ogledati premiero njihovega biografskega dokumentarca Benda Billi.

Slovenci v Cannesu
Na 51. filmskem sejmu, ki spremlja veliki festival, bo slovenski filmski sklad sodeloval že sedmič. Slovenska kinematografija se bo predstavila v novem paviljonu jugovzhodne evropske kinematografije, in sicer pod eno streho z ustvarjalci iz Albanije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Cipra, Hrvaške, Makedonije in Srbije. Na sejmu se obeta svetovna premiera filma Circus Fantasticus Janeza Burgerja. Premierno bo prikazan tudi omnibus režiserk s področja nekdanje Jugoslavije z naslovom Neke druge zgodbe. Slovensko zgodbo Nebesa je posnela režiserka Hanna Slak.

Spodaj si oglejte nekaj utrinkov iz filmov v tekmovalnem sporedu.

Začel se je 63. filmski festival v Cannesu