62. canski filmski festival daje letos poudarek evropskemu avtorskemu filmu. Foto: EPA
62. canski filmski festival daje letos poudarek evropskemu avtorskemu filmu. Foto: EPA
Quintin Tarantino bo v filmu Inglourious Basterds spremljal skupino Judov, ki se v času druge svetovne vojne kot vojaki Združenih držav Amerike borijo v Franciji. Glavno vlogo je zaupal Bradu Pittu.
Quentin Tarantino bo maja v Cannesu predstavljal film Inglourious Basterds o skupini Judov, ki se med drug svetovno vojno kot vojaki Združenih držav Amerike bojujejo v Franciji. Glavno vlogo je zaupal Bradu Pittu.
Isabelle Huppert
O najboljših izdelkih bo presojala žirija, ki ji bo predsedovala Isabelle Huppert. Foto: EPA
Looking for Eric
Looking for Eric je zgodba o obsedenem nogometnem navijaču, ki mu daje nasvete nekdanji igralec kluba Manchester United Eric Cantona.

Filmski festival bo 13. maja odprla Pixarjeva najnovejša animacija Up Petra Docterja, ki sicer ni uvrščen v tekmovalni program, filmske zvezde z vsega sveta pa se bodo na Azurni obali mudile vse do 24. maja.

V sekciji, kjer bo 20 režiserjev upalo na nagrado, ki jo je lani odnesla ekipa francoske drame Med zidovi, najdemo le enega ameriškega filmarja, in sicer Tarantina, ki bo predstavil svoj film, postavljen v čas druge svetovne vojne, Inglourious Basterds.

Izbor 20 najboljših
Poleg Tarantina, ki je v Cannesu leta 1994 slavil s filmom Šund, je med tekmovalno dvajseterico med drugim še Ken Loach. 73-letni britanski režiser, ki je pred tremi leti palmo osvojil s filmom Veter, ki trese ječmen. Tokrat tekmuje s filmom Looking for Eric, v katerem nastopa francoski nogometaš Eric Cantona. Britanec je tako že devetič v izboru za zlato palmo.

Ang Lee, ki je do zdaj v Cannesu sodeloval s filmom The Ice Storm leta 1997, se vrača s komedijo Taking Woodstock o legendarnem glasbenem dogodku iz leta 1969. Španski filmar Almodovar prinaša Los Abrazos Rotos, v katerem nastopa letošnja oskarjevka Penelope Cruz. Na seznamu ne manjkajo danski filmski mojster Lars von Trier s filmom Antichrist, Avstrijec Michael Haneke s filmom Das Weisse Band in hongkonški režiser Johnnie To s projektom Vengeance. Argentinec Gaspar Noe bo predstavil film Enter The Void.

Dvajseterico zaokrožajo še Andrea Arnold in njegov Fish Tank, Jacques Audiard z Un Prophète, Marco Bellocchio s filmom Vincere, Jane Campion z Bright Star, Isabel Coixet z Map Of The Sounds Of Tokyo, Xavier Giannoli z A L’origine, Lou Ye z Chun Feng Chen Zui De Ye Wan, Brillante Mendoza, ki predstavlja Kinatay, Gaspar Noe s filmom Enter The Void, Park Chan-Wook z Bak-Jwi, Alain Resnais z Les Herbes Folles, Elia Suleiman z The Time That Remains in TSAI Ming-liang s filmom Visage.

Za konec zgodba o Coco Chanel
Žiriji 62. festivala bo predsedovala francoska igralka Isabelle Huppert, v njej pa bodo sedeli še pisatelj Hanif Kureishi, igralka Shu Qi ter režiserji James Gray, Lee Chang-Dong in Nuri Bilge Ceylan. Dogajanje bo poleg slovesne podelitve nagrad sklenila projekcija filma o francoski modni ikoni Coco Chanel & Igor Stravinsky režiserja Jana Kounena.

Seznam filmov v tekmovalnem programu:
Pedro Almodóvar - Los Abrazos Rotos
Andrea Arnold - Fish Tank
Jacques Audiard - Un Prophète
Marco Bellocchio - Vincere
Jane Campion - Bright Star
Isabel Coixet - Map Of The Sounds Of Tokyo
Xavier Giannoli - A L’origine
Michael Haneke - Das Weisse Band
Ang Lee - Taking Woodstock
Ken Loach - Looking For Eric
LOU Ye - Chun Feng Chen Zui De Ye Wan
Brillante Mendoza - Kinatay
Gaspar Noe - Enter The Void
Park Chan-Wook - Bak-Jwi
Alain Resnais - Les Herbes Folles
Elia Suleiman - The Time That Remains
Quentin Tarantino - Inglourious Basterds
Johnnie To - Vengeance
TSAI Ming-liang - Visage
Lars Von Trier - Antichrist

M. K.