Za vlogo Daisy Buchanan so bile - preden jo je dobila Carey Mulligan - menda v igri Amanda Seyfried, Rebecca Hall, Rachel McAdams, Keira Knightley, Blake Lively, Abbie Cornish, Michelle Williams, Natalie Portman, Eva Green, Anne Hathaway, Olivia Wilde, Jessica Alba in Scarlett Johansson. Foto:
Za vlogo Daisy Buchanan so bile - preden jo je dobila Carey Mulligan - menda v igri Amanda Seyfried, Rebecca Hall, Rachel McAdams, Keira Knightley, Blake Lively, Abbie Cornish, Michelle Williams, Natalie Portman, Eva Green, Anne Hathaway, Olivia Wilde, Jessica Alba in Scarlett Johansson. Foto:
Jay in Daisy sta se poznala (in ljubila) v neki davni preteklosti, ko je bil on še mornariški častnik brez prebite pare, ona pa najbolj priljubljeno dekle daleč naokoli. Seveda ni bilo naključje, da so se leta pozneje njene poti spet križale ...
Vseeno pa Gatsby v Franciji ne bo doživel svetovne premiere: kakih deset dni prej ga bodo začeli predvajati v ZDA.

Baz Luhrmann, ki je najnovejšo - in 3D-adaptacijo literarne klasike F. Scotta Fitzgeralda režiral, je Cannes nazadnje odprl leta 2001, ko je njegov velikopotezni muzikal Moulin Rouge celotnemu festivalu vdihnil predznak neobremenjene zabave. Glede na to, da ima s tokratno predlogo čudovito iztočnico za zabave v slogu divjih dvajsetih (ang. roaring twenties), filmska smetana, ki bo v Cannesu zbrana od 15. do 25. maja, najbrž ne pričakuje ničesar manj ...

"Velika čast za vse, ki smo sodelovali pri filmu, je, da bo odprl festival v Cannesu," je v izjavi za javnost zapisal Luhrmann. "Veselimo se vrnitve v deželo, kraj in na festival, ki je bil do nas vedno dober." Sam je bil prvič gost festivala pred 21 leti, ko so predvajali njegov Strictly Ballroom.

Obenem pa je riviera z Velikim Gatsbyjem povezana tudi drugače: "F. Scott Fitzgerald je nekaj najbolj pomenljivih in najlepših odlomkov svojega izjemnega romana napisal nedaleč od tu, v vili blizu Saint-Raphaëla." Pisali smo že, da bo predsednik canske režije letos Steven Spielberg, Veliki Gatsby pa bo šele drugi film v zgodovini, ki ga bodo na odprtju festivala predvajali v 3D-formatu (prvi je bil leta 2009 Pixarjeva animacija V višave).

Najbrž ni treba posebej ponavljati, da v najnovejši ekranizaciji zgodbe - ki je na velikem platnu zaživela že leta 1974 - vlogo Roberta Redforda, torej skrivnostnega milijonarja Jaya Gatsbyja, ki se priseli v orjaško vilo na Long Islandu, igra Leonardo DiCaprio. Podobno kot roman se tudi tokrat zgodbi približamo s perspektive pripovedovalca, občutno manj premožnega Gatsbyjevega soseda (in pozneje prijatelja), Nicka Carrawaya (Tobey Maguire); Daisy Buchanan, Nickova sestrična in Gatsbyjeva stara ljubezen, s katero je ta še vedno obseden, je Carey Mulligan, njen mož pa Joel Edgerton.

Prav Edgerton je že lani za USA Today povedal, da je bilo snemanje spektakularnih zabav v Gatsbyjevi vili, ki jih v romanu poteka kar nekaj, nekaj najbolj razkošnega, kar je videl v življenju. "Med opazovanjem postavljanja kulis sem naravnost zeval. Ogromen žerjav se je bočil nad stotinami statistov, ki so bili v modo iz dvajsetih oblečeni do zadnje, dih jemajoče podrobnosti. In potem si jih med odmorom videl hoditi okrog v zgodovinskih kostumih in z iPhoni v rokah. Neverjetno je bilo."

Leu v Gatsbyju ni bilo treba tekmovati z Leom v Djangu brez okovov
Morda zanimiv podatek je tudi, da si je Luhrmann namesto klasične glasbene podlage omislil pesmi Jay-Z-ja in Jacka Whita; že v napovedniku lahko denimo slišimo izvrstno Whitovo priredbo Love is Blindness (U2). Film bi sicer moral premiero doživeti že decembra, a so ga pri studiu Warner prestavili, "da bi zagotovili, da bo dosegel kar največje občinstvo".

DiCaprio je z Luhrmannom nazadnje sodeloval daljnega leta 1996, v moderni reinterpretaciji Romea in Julije, s katero se je dokončno uveljavil kot najstniški idol. Igralec bo sicer v Cannes odpotoval prvič po letu 2007, ko je tam predstavljal okoljevarstveni dokumentarec The 11th Hour. Nedavno je igralec sicer objavil, da se po dveh trdih letih dela (v tem času je posnel Djanga brez okovov, Velikega Gatsbyja in Volka z Wall Streeta) odpravlja na daljši oddih, med katerim se bo posvetil okoljevarstveni dejavnosti.