Trije spomini na mladost je zgodba o antropologu Paulu iz Tadžikistana (igra ga Mathieu Amalric), ki premišljuje o svojih najstniških letih, otroštvu, materini norosti, izdajstvu in ljubezni svojega življenja. Foto: Promocijsko gradivo
Trije spomini na mladost je zgodba o antropologu Paulu iz Tadžikistana (igra ga Mathieu Amalric), ki premišljuje o svojih najstniških letih, otroštvu, materini norosti, izdajstvu in ljubezni svojega življenja. Foto: Promocijsko gradivo
Gerard Depardieu in Isabelle Huppert
Gerard Depardieu in Isabelle Huppert sta nominirana za vlogo para v filmu Valley of Love. Foto: EPA

Zgodba o antropologu, ki se pripravlja na odhod iz Tadžikistana, pri tem pa premišljuje o svojih mladostniških letih, je nominirana v 11 kategorijah, med drugim za najboljši film in režijo.

V obeh kategorijah so nominirani še Marguerite Xavierja Giannolija, ki ga je navdihnilo življenje ameriške sopranistke Florence Foster Jenkins, Dheepan o šrilanških beguncih v Franciji, za katerega je režiser Jacques Audiard na zadnjem filmskem festivalu v Cannesu prejel zlato palmo, prav tako dobitnik lanske nagrade lux Mustang režiserke Deniz Gamze Ergüven, Zakon trga Stephaneja Brizeja, Mon Roi režiserke Maiwenn in La tete haute Emmanuelle Bercot. Za naslov najboljšega filma se poteguje tudi Fatima Philippea Faucona.

Večer igralskih legend
Gerard Depardieu in Isabelle Huppert sta nominirana za vlogo para, ki se po več letih sreča na poti po kalifornijski Dolini smrti v filmu Valley of Love Guillaumea Niclouxa. Depardieu ima torej možnost, da osvoji še tretjega cezarja, Huppertova drugega. Tudi Catherine Deneuve je v igri za tretji kipec svoje kariere, 14. nominacijo pa si je prislužila z vlogo sodnice v drami režiserke Emmanuelle Bercot La tete haute. Za najboljšega igralca so nominirani še Jean-Pierre Bacri, Vincent Cassel, François Damiens, Anthonythasan Jesuthasan, Vincent Lindon in Fabrice Luchini. Za cezarja za najboljšo žensko igralko pa se poteguejejo tudi Loubna Abidar, Emmanuelle Bercot, Cécile de France, Catherine Frot in Soria Zeroua.

41. podelitev cezarjev se bo odvila 26. februarja, dva dni pred ameriškimi oskarji. Na slovesnosti bodo podelili tudi cezarja za življenjsko delo, lani je šel v roke Seana Penna, letos pa ga namenjajo hollywoodskemu igralcu Michaelu Douglasu.

Lani je bil veliki zmagovalec večera Timbuktu režiserja Abderrahmaneja Sissaka, ki je večer sklenil s sedmimi priznanji.