Brada Pitta bo v filmu o Jesseju Jamesu umoril 'strahopetni' mlajši brat Bena Afflecka, Casey. Foto:
Brada Pitta bo v filmu o Jesseju Jamesu umoril 'strahopetni' mlajši brat Bena Afflecka, Casey. Foto:
Reign O'er Me
Vloga, v kakršni Adama Sandlerja ne bi pričakovali: junak filma Reign O'er Me je 9/11 postal vdovec.
Film Zodiac so si dolgo časa podajali studii in režiserji, naposled so ga zaupali Davidu Fincherju.
Hannibal Rising
Težko je verjeti, da na prvi pogled tako nedolžen mladenič pozneje postane 'kanibal Hanibal'.
American Gangster
Russell Crowe in Ridley Scott sta bila zaradi svojega zadnjega skupnega filma, Čudovito leto, tarča posmeha. Ameriški gangster bo to, upata, spremenil.
Pride and Glory
Colinu Farrellu 'porednega fanta' verjetno ne bi smelo biti težko igrati ...
Charlie Wilson's War
Julia Roberts in Tom Hanks svoje vloge izbirata pazljivo, zato bomo o filmu Charlie Wilson's War gotovo še veliko slišali.

V zadnjem času smo že postregli s kratkimi pregledi animiranih filmov, komedij in grozljivk, ki se bodo v letu 2007 bojevale za preživetje na lestvicah najbolj gledanih filmov – ostaja le še eden, tisti najbolj nedoločni in zmuzljivi žanr, ki v boju za oskarje po navadi postreže tudi s kakim presenečenjem. Če izvzamemo priredbe, nadaljevanja in superjunake, katere so najtežje pričakovane drame letošnjega leta?

10. Rescue Dawn
Zgodbo o ameriškem pilotu bojnega letala, ki ga med vietnamsko vojno sestrelijo v Laosu in zaprejo v tamkajšnjo ječo, o kateri se šušlja že dve leti in ki naj bi jo po lastnem dokumentarcu posnel Werner Herzog, so producenti iz neznanih razlogov potisnili v leto 2007. V filmu, ki po najnovejših napovedih v kino prihaja marca, igrata Christian Bale (ki je za to vlogo moral shujšati za skoraj 30 kilogramov) in Steve Zahn.

9. The Last Mimzy
The last Mimzy bi po napovedih nekaterih lahko postal "presenečenje leta" - ideja o igračah iz prihodnosti že zveni dovolj zanimiva za kaj takega. V filmu Boba Shaya čisto navadna dvojčka odkrijeta škatlo igrač iz prihodnosti, ob katerih začneta razvijati prav strah zbujajoče intelektualne sposobnosti. Znanstvena fantastika, ki bi lahko bila uspešnica kalibra E. T. vesoljčka ali pa polom, kakršen je bil Fenomen z Johnom Travolto v glavni vlogi.

8. A Mighty Heart
Za nekatere filme se že vnaprej zdi, da skoraj ne morejo potoniti – taka je letos gotovo visokoproračunska drama A Mighty Heart z Angelino Jolie v glavni vlogi. Gre seveda za zgodbo o zadnjih dneh ameriškega novinarja Daniela Pearla, ki so ga leta 2002 v Pakistanu ugrabili in nato obglavili teroristi. Film je režiral Michael Winterbottom, Angelina pa igra Pearlovo ženo Marianne.

7. Reign O'er Me
Adama Sandlerja si po navadi ne predstavljamo v resnih vlogah, še posebej ne v takih, ki bi se lahko potegovale za oskarja, a v Reign O'er Me ne bo imel veliko priložnosti za smeh. Igral bo namreč užaloščenega vdovca, ki je družino izgubil v terorističnem napadu na New York. Nekega dne sreča nekdanjega sostanovalca, psihiatra, (Don Cheadle), ki se odloči, da mu bo pomagal prebroditi trpljenje. Še en film, ki odpira tematiko 11. septembra, a tokrat skozi oči tistih, ki niso umrli v eksplozijah.

6. Zodiac
Film se mora na seznamu znajti že zato, ker pomeni vrnitev režiserja Davida Fincherja (Klub golih pesti), enega največjih filmskih genijev mlajše generacije, ki pa je bil zadnjih pet let na počitnicah. Po resničnih dogodkih ohlapno posneta zgodba o detektivih in novinarjih, ki obsedeno zasledujejo t. i. "zodiakalnega morilca", psihopata, ki je v šestdesetih in sedemdesetih teroriziral San Francisco. Po 37 žrtvah je preprosto izginil in se s tem prelevil v mit. Podatek, da bodo v filmu nastopili Jake Gyllenhaal, Robert Downey jr. in Mark Ruffalo, je obetajoč, malo manj pa to, da je bil datum premiere že kar nekajkrat prestavljen.

5. Hannibal Rising
Obljubili smo, da na seznamu ne bo nadaljevanj in priredb, a Hannibal Lecter, najbolj priljubljeni filmski psihopat, je častna izjema. Hannibal Rising (Hanibalov vzpon) bo nekakšen preddel kultni grozljivki Ko jagenjčki umolknejo, ki bo skušal pojasniti, kako je iz mladega Lecterja nastal zločinski veleum z nenavadnimi kulinaričnimi nagnjenji. Namesto Anthonyja Hopkinsa se bomo v glavni vlogi bali francoskega igralca Gasparda Ulliela, v stranski pa občudovali Gong Li.

4. The Assasination of Jesse James by the Coward Robert Ford
Letos se bosta za našo pozornost bojevali obe polovici Brangeline: Angelina Jolie v zgoraj omenjenem A Mighty Heart, Brad Pitt pa bo stopil v ostroge morda najslavnejšega junaka, kar jih je kdaj gazilo po Divjem zahodu. Kot razkriva že naslov, v filmu Robert Ford (Casey Affleck), član rivalske tolpe, pokosi legendarnega ubežnika pred zakonom. V stranskih vlogah nastopata še Zooey Deschanel in Mary-Louise Parker. Če je Johnny Depp spet pripeljal v modo žanr piratskega filma, lahko Brad Pitt verjetno enako uslugo naredi vesternu ...

3. American Gangster
Russell Crowe, Denzel Washington, Common, T. I. in RZA v gangsterskem filmu, ki ga režira Ridley Scott? Gotovo bo bolje od nedavnega režiserjevega izleta v vode romantične komedije (Čudovito leto), ki so jo raztrgali kritiki in ignorirali kinoobiskovalci. V sedemdeseta leta postavljena kriminalka je resnična (in krvava) življenjska zgodba mafijskega lorda, ki je heroin v Ameriko tihotapil v krstah v Vietnamu padlih vojakov. Če nam bo leto 2007 dalo kakega naslednika Brazgotinca ali Goodfellas, bo to verjetno American Gangster.

2. Pride and Glory
Edward Norton in Colin Farrell se bosta spopadla v mračni drami o več generacijah newyorških policistov. Scenarij za zgodbo o etični labilnosti družine, v kateri mora en brat preiskovati zločine drugega, je napisal Joe Carnahan (Narc), režiral pa jo je Gavin O’Connor.

1. Charlie Wilson’s War
Čeprav ga Američani redno izglasujejo za svojega najljubšega igralca, je pravzaprav minilo že pet let, odkar je Tom Hanks nastopil v kakem resnejšem filmu (če ne štejemo – in ne štejemo – Da Vincijeve šifre). Film je še eden za seznam tistih, katerih uspeh bi se ustvarjalci morali prav potruditi skaziti: njihovi aduti so dvakratni oskarjevec v glavni vlogi, enkratni v stranski (Philip Seymour Hoffman), ugleden scenarist (Mike Nichols) in "ameriška ljubljenka", po daljšem času spet na platnu (Julia Roberts). Še posebej zanimivo pa je, da bo Tom Hanks tokrat negativec: igral bo teksaškega kongresnika, ki je s pomočjo Cie navezal stike z Afganistanom in tja pošiljal orožje za boj proti sovjetski invaziji. Ker je premiera filma napovedana šele za december, lahko predvidevamo, da ustvarjalci že merijo na oskarje 2008.

Ana Jurc