Dilema je 'zapakirana' povsem v 'moško' okolje: od avtomobilistične delavnice ... Foto: Kolosej
Dilema je 'zapakirana' povsem v 'moško' okolje: od avtomobilistične delavnice ... Foto: Kolosej
Dilema
... do športnih dvoran. Film se dogaja v Chicagu, kjer igrajo Blackhawksi. Ti so v sezoni 2009/2010 postali prvaki Lige NHL. Foto: Kolosej

Dilema se uvršča med tiste filme, ki kleno moško prijateljstvo častijo nad vsako zvezo ženske in moškega. Kot po pravilu sta seveda oba prijatelja vezana (eden izmed njiju celo poročen), a med njima vlada posebna vez, zaradi katere ste lahko prepričani, da jima pomeni več kot poroka (z žensko).

Rešitev zakona ali rešitev prijateljstva?
Ronny (Vince Vaughn) in Nick (Kevin James) imata manjše podjetje, ki išče tržno nišo v elektronskih vozilih s klasičnim glasnim zvokom motorja (kar seveda spet spominja na zlato ameriško obdobje "moških road tripov"). Ronny se stežka pripravlja, da bi zaprosil Beth (Jennifer Connelly). Pri pripravi naključno zaloti Nickovo ženo Genevo (Winnona Ryder) z ljubimcem, kar ga postavi pred naslovno dilemo - naj (in kako) najboljšemu prijatelju razkrije skrivnost? Če se vrnem na prej omenjeni pogled, to z drugimi besedami pomeni, da Ronnyjeva dilema ni skrb za rešitev Nickovega zakona, temveč skrb za ohranitev prijateljstva.

Neuspešen prehod v dramo
Osnovna težava Dileme je, da se preveč odmika od začetnega komičnega nastavka. Zaradi različnih teženj (morda želja, da bi film izpadel bolj kakovosten, kot je v resnici?) se ton Dileme vse preveč zateka v dramske note, ki rušijo prej postavljene (komične) temelje. Ti namreč namigujejo, da Genevin izgovor "Ne vtikaj se v to, nimaš pojma, kaj se dogaja v resnici" skriva komičen zaplet, a v resnici se izkaže, da je "le" izgovor.

Napačni poudarki Ronnyjevega lika
Vince Vaughn je zabaven na svoj specifičen način in gledalca prepriča, da je v stiski, a scenarist in režiser ga pošljeta na rahlo neumno odisejado (okoli vratu mu obesita fotoaparat in ga spremenita v nerodnega detektiva/paparaca). A to žal ni njegov pravi potencial, ta se, denimo, za trenutek pojavi pri zdravici, ko se zapleta in smeši, a vseeno gledalcu ponudi nekaj več - vsaj v primerjavi s padanjem po drevesu.

Tudi v Dilemi "težava ženskih likov"
Težava tovrstnih filmov je seveda tudi status ženskih likov, ki so povsem v senci moških. Edini "ženstveni" lik v Dilemi je Jennifer Connelly, ki pa ima svoje minute precej omejene (prav tako ima omejeno količino besedila), Winona Ryder je predstavljena sila "nesimpatično", Queen Latifah pa je v vlogi svetovalke videti (predvsem pa slišati) kot moški ...

Ocena: 2, piše: Slavko Jerič
Dilema (The Dilemma)

ZDA, 2011

Režija:
Ron Howard.
Scenarij: Allan Loeb.
Igrajo: Vince Vaughn, Kevin James, Jennifer Connelly, Winona Ryder, Channing Tatum, Queen Latifah ...

Žanr:
komedija, drama.
Dolžina: 1 ura in 51 minut.
Premiera: svetovna - 13. 1. 2011, slovenska - 27. 1. 2011.

Proračun
: 70.000.000 ameriških dolarjev.
Prihodek: 51.824.185 ameriških dolarjev (na dan, 1. 2. 2011).
Povezavi: uradna stran, IMDB