Dokumentarni film The Man Who Mends Women prikazuje prizadevanja Denisa Mukwega, ginekologa, ki v bolnišnici v Bukavu oskrbuje ženske, žrtve nasilnih posilstev, in se bori za pravice žensk, kaznovanje storilcev ter vzpostavitev miru v Demokratični republiki Kongo. Foto:
Dokumentarni film The Man Who Mends Women prikazuje prizadevanja Denisa Mukwega, ginekologa, ki v bolnišnici v Bukavu oskrbuje ženske, žrtve nasilnih posilstev, in se bori za pravice žensk, kaznovanje storilcev ter vzpostavitev miru v Demokratični republiki Kongo. Foto:
false
Denis Mukwege ves čas opozarja, da morajo moški narediti več, da bi opozorili na zločine, ki se v Kongu (in drugod) dogajajo ženskam. Ob prejemu nagrade Saharova je poudaril tudi hude posledice za otroke: "Otroci, ki se rodijo iz posilstev, so nedolžni, a ko pridejo na svet, niso ljubljeni. Ljudje včasih krivijo otroke za to, kar se je zgodilo ženskam. Zato moramo te otroke zaščititi, saj gre za časovno bombo v naših družbah. Ti otroci sodelujejo pri uničevanju kongovske družbe." Foto: Reuters

Konec tega meseca bo dokumentarni film The Man Who Mends Women (Moški, ki popravlja ženske) belgijskega režiserja Thierryja Michela odprl mednarodni filmski festival afriške diaspore v New Yorku.
V filmu Michel predstavlja Denisa Mukwega, slovitega ginekologa, v Franciji izšolanega zdravnika, ki je v Bukavu na vzhodu Demokratične republike Kongo leta 1996 ustanovil bolnišnico, v njej pa oddelek za ginekologijo in materinstvo. V tem času so v bolnišnici zdravili več kot 40.000 žensk zaradi fizičnih in psihičnih poškodb, ki so jih utrpele kot žrtve nasilnih posilstev pripadnikov državnih sil.

Bolnišnico je sprva ustanovil, da bi pomagal ženskam in zmanjšal smrtnost ob porodu, a se je soočil s številnimi ženskami, ki so bile v konfliktih na vzhodu Demokratične republike Kongo posiljene brutalno, tudi s cevmi pušk, bajoneti in odlomljenimi steklenicami, pogosto množično in v javnosti.
"Posilstvo je uporabljeno kot vojno orožje, ženska telesa so spremenjena v bojišča, njihova rodila pa so po takih posilstvih popolnoma uničena. Žrtve so vse pogosteje vse mlajše deklice, ki jih tako dejanje zaznamuje za vse življenje," je povedal Mukwege, ki mu je Evropski parlament lani podelil tudi nagrado Saharova za svobodo misli. Mukwege nenehno opozarja in se bori za dostojanstvo žensk ter mir v svoji državi, zaradi česar je bil soočen že z grožnjami in poskusom umora.
Michel je ob prepovedi zbegan, saj naj bi mu oblasti predhodno zagotovile, da bodo dopustile predvajanje filma, zdaj pa vlada trdi, da dokumentarec žali državo.
"Film izraža jasen namen škoditi in omadeževati podobo naše vojske in nobena država na svetu tega ne bi tolerirala. Zato smo prepovedali prikazovanje filma pri nas," je povedal Lambert Mende, minister za medije Demokratične republike Kongo.