Potem, ko je upodobil Cheja Guevaro, bo del Toro revolucijo očitno premaknil še malo bolj na sever in za dolgo nastajajoči film Emirja Kusturice postal Pancho Villa. Foto: EPA
Potem, ko je upodobil Cheja Guevaro, bo del Toro revolucijo očitno premaknil še malo bolj na sever in za dolgo nastajajoči film Emirja Kusturice postal Pancho Villa. Foto: EPA
Kustendorf
Čeprav se festival ne more pohvaliti niti z lahko dostopno lokacijo niti s projekcijami odmevnih filmov, vsako leto pritegne nekaj zvezdnikov A kategorije. Lani je bil to Gael Garcia Bernal, leto pred tem Johnny Depp, in tako dalje. Foto: Spletna stran festivala
Emir Kusturica
Idejni oče in ustanovitelj festivala ima ponavadi na njem tudi filmske delavnice. Foto: Spletna stran festivala

Portoriški zvezdnik (in oskarjevec) bo eden od gostov naslednjega, petega mednarodnega filmskega in glasbenega festivala Küstendorf, ki bo od 17. do 23. januarja potekal približno 250 kilometrov od Beograda (nemško zveneče ime lokacije je kombinacija režiserjevega vzdevka, Kusta, in nemške besede za vas). Kusturica po poročanju srbskih medijev z del Torom načrtuje snemanje novega filma o mehiškem revolucionarju Panchu Villi.

Kusturica je za srbski časnik Večernje novosti namreč povedal, da Del Toro te dni končuje branje scenarija za film o umorjenem junaku mehiške revolucije. Sicer naj bi glavno vlogo v mednarodni koprodukciji že sprejel. Kandidat za vlogo Pancha Ville je bil pred Del Torom Johnny Depp, ki je festival Kustendorf obiskal leta 2010 (in takrat dobil tudi iz lesa izrezljan kip po svoji podobi, katerega slike so zaradi njegove grozovitosti obkrožile svet).

Del Toro je leta 1988 debitiral v filmu Big Top Pee-Wee, znan pa je predvsem po vlogah v filmih Strah in groza v Las Vegasu, 21 gramov, Pljuni in jo stisni ter Mesto greha. Za vlogo mehiškega policista Javierja Rodrigueza v filmu Preprodajalci je Del Toro med drugim prejel oskarja, zlati globus in nagrado bafta. Letos se je v tabloidih znašel predvsem zato, ker se je razvedelo, da bosta s Kimberley Stuart, s katero sicer nista v zvezi, dobila otroka; njuna hči Delilah se je rodila avgusta.

In to še ni vse
Poleg Del Tora bosta letos festival obiskala tudi priznani južnokorejski režiser Kim Ki Duk in turški režiser in fotograf Nuri Bilge Ceylan. V tekmovalnem programu Kustendorfa bodo prikazani kratkometražni filmi 20 mladih avtorjev. Za zlato, srebrno in bronasto jajce se bodo med drugim potegovali Španec Fernando Pomares (Alto Sauce), Mehičan Gil González Penilla (Smile), Poljak Piotr Subbotko (Glasgow), Aygul Bakanova iz Kirgizistana (The Song of the Rain) in drugi.

Pancho Villa so že bili ...
Življenje Pancha Ville je doživelo že kar nekaj upodobitev tako za male zaslone kot velika platna. Leta 1934 so posneli za oskarja nominirani Viva Villa! z Wallaceom Beeryjem v glavni vlogi, leta 1972 je v filmu Pancho Villa zaigral Telly Savalas, med novejšimi predelavami pa je And Starring Pancho Villa as Himself iz leta 2003 z Antoniem Banderasom. Sicer pa je Villa kar nekajkrat zaigral tudi samega sebe, in sicer v vsaj treh filmih med letoma 1912 in 1916.

V skrivnost zavita življenjska zgodba
O življenju Francisca 'Pancha' Ville (1877-1923) pravzaprav ni dosti znanega. Kot je sam trdil, je pri 16 letih ustrelil sina bogatega posestnika, ker je ta skušal posiliti njegovo sestro. Ker so ga preganjali zaradi umora, je pobegnil, pozneje pa se pridružil revolucionarnim silam in leta 1910 s svojimi odločnimi boji prispevali k zmagi Madera.

Leta 1913 se je uprl Huerti, ki je strmoglavil Madera, prevzel nadzor nad severom države in konec leta 1914 ter v začetku 1915 skupaj z Zapato zasedel prestolnico Ciudad de Mexico. Potem ko so ZDA priznale oblast Carranze, je razjarjen svojo jezo usmeril proti ameriškim državljanom v Mehiki ter obmejnim mestom v ZDA. Za Villo se je odpravil ameriški general John J. Pershing, ki je s svojo odpravo prodrl do Chihuahue, a ni doživel uspeha. Leta 1923 so Pancho Villa umorili.