Vasico Drvengrad na Mokri gori je ustanovil Emir Kusturica med snemanjem filma Život je čudo. Foto:
Vasico Drvengrad na Mokri gori je ustanovil Emir Kusturica med snemanjem filma Život je čudo. Foto:
Emir Kusturica

Festival, ki ga je ustanovil bosanski režiser Emir Kusturica, ki nastopa tudi v vlogi direktorja in selektorja festivala, se je začel v vasici Drvengrad na Mokri gori v Srbiji in trajal vse do 21. januarja, posvečen pa je tako sodobnim filmskim ustvarjalcem kot mladim filmarjem. Poleg filmskega programa, razdeljenega v pet sekcij, se bo med festivalom zvrstilo tudi več glasbenih nastopov.

Med "pogrebci" tudi Vojislav Koštunica
Vsekakor se bo festival začel z zelo nenavadnim dogodkom - simboličnim pogrebom filma Umri muški 04 na novem Pokopališču slabih filmov. Pokop bosta z glasbo pospremili skupini Vrelo in No Smoking Orchestra, "posmrtni govor" pa bo imel kar sam Kusturica. Udeležence in obiskovalce festivala bo nagovoril tudi sodobni ruski režiser Nikita Mihalkov, katerega retrospektivo bodo predvajali na festivalu, zbrane pa naj bi po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug pozdravil še srbski premier Vojislav Koštunica.

Kdo bo dobitnik zlatega jajca?
Kusturica si je festival zamislil kot delavnico in srečanje za študente filmskih šol in filmarje. Na festivalu bodo tekmovali študentje iz 12 držav, ki se bodo potegovali za zlato, srebrno in bronasto jajce. Poleg tekmovalne sekcije in retrospektive je na festivalski program uvrščena še retrospektiva ruskega filma režiserjev Tarkovskega in Končalovskega, sekcija Sodobne avtorske tendence, ki bo ponudila nekaj najboljših filmov lanske svetovne produkcije, in sekcija Evergreen, ki bo na ogled ponudila nekaj najboljših filmov preteklega desetletja. Najboljše filme bo izbrala tričlanska žirija, v kateri so Peter Handke, Andrea Gambetta in Ninos Feneck Mikelidis.

Med gosti Fatih Akin, Cristian Mungiu in Audrey Tautou
Festivala se bo udeležilo veliko znanih imen iz sveta filma, med drugim nemški režiser Fatih Akin, romunski režiser Cristian Mungiu in francoska igralka Audrey Tautou. V njeno čast bodo v sekciji Evergreen zavrteli film Amelie iz leta 2001, s katerim je postala znana po svetu. Festival organizira Rasta Film International, med njegovimi pokrovitelji pa je tudi srbsko ministrstvo za kulturo.