Glasbeni biograf Jimmy McDonough poroča, da je pred izzidom Blood on The Tracks Dylan obiskal Neila Younga in ga vprašal za njegovo mnenje o pesmih. Foto: EPA
Glasbeni biograf Jimmy McDonough poroča, da je pred izzidom Blood on The Tracks Dylan obiskal Neila Younga in ga vprašal za njegovo mnenje o pesmih. Foto: EPA
Dylan ni morda na nobenem drugem albumu prišel tako blizu eksplicitnemu pripovedovanju o svojih čustvih.

Brazilsko podjetje RT Features je odkupilo pravice za filmsko adaptacijo enega najslavnejših albumov v zgodovini rokenrola, Blood on the Tracks Boba Dylana, je poročala filmska revija Variety.

Na ploščku z dvakratno platinasto naklado so številne danes že antologijske uspešnice, od Shelter from the Storm in Tangled up in Blue pa do Simple Twist of Fate. Album je bil dva tedna na vrhu Billboardove lestvice, pri Rolling Stonu pa so ga uvrstili na svojo lestvico dvajsetih najboljših albumov vseh časov. Studio ima dovoljenje, da uporabi izvirno glasbo, režiserja za film, ki bo v angleščini, pa za zdaj še iščejo.

"Počaščeni smo, da bomo lahko posneli film po enem največjih albumov glasbene zgodovine," je razvoj dogodkov komentiral izvršni direktor RT Features, Rodrigo Texeira, in ob tem dodal, da iščejo režiserja, ki bi ustvaril klasično dramo z liki in okoljem, ki bi nekako ujeli občutja, s katerimi plošča navdaja Dylanove oboževalce.

Kako se česa takega sploh lotiš?
Ob tem se človeku seveda postavlja vprašanje: bodo skušali iz fragmentov in podob desetih pesmi na albumu ustvariti koherentno zgodbo, ali pa bo film nekakšna serija vinjet, kot je bil, denimo, pred leti kar posrečeni biografski poskus I'm Not There? Ob tem morda velja omeniti, da se po filmskih portalih že dalj časa sporadično pojavlja vest o filmu, ki bi temeljil na eni sami Dylanovi pesmi (Brownsville Girl), in da se je v isti sapi s projektom nekaj časa omenjalo tudi Brada Pitta.

Ga je navdahnila osebna tragedija ali žalost malega ruskega človeka?
Blood on the Tracks je bil Dylanov 15. studijski album. Kritiki menijo, da mojstrovina, ki jo preveva atmosfera obupa, osamljenosti in srčne bolečine, izraža razpad njegovega zakona s Saro Lownds. Čeprav je Dylan sam avtobiografsko tematiko zanikal, je njegov sin Jakob album nekoč opisal kot "pogovor med svojima staršema". Dylan vseeno trdi, da je navdih za nastanek albuma našel v kratkih zgodbah ruskega pisatelja Antona Pavloviča Čehova. Sicer je v zvezi s tem v enem od intervjujev povedal še: "Ogromno ljudi mi reče, da imajo ta album radi. S tem se težko poistovetim. Da bi bila ljudem v veselje ta vrsta bolečine, razumete?"

Kakor koli že, Dylan v Hollywoodu ni čisti tujec, pojavil se je v vesternu Pat Garrett and Billy the Kid, za svoj prispevek k filmu The Wonder Boys pa je dobil oskarja.