Emir Kusturica je bil pred nekaj dnevi kot častni član sprejet tudi v srbsko Akademijo znanosti in umetnosti (ANRUS). Foto: EPA
Emir Kusturica je bil pred nekaj dnevi kot častni član sprejet tudi v srbsko Akademijo znanosti in umetnosti (ANRUS). Foto: EPA
Protestniki proti rušenju avstro-ogrske trdnjave so se, kot je za aktivizem v 21. stoletju značilno, mobilizirali prek Facebooka. Foto: Facebook

Emir Kusturica je v Trebinjah v BiH-u, od koder je nameraval odpeljati kamenje z avstro-ogrske utrdbe Petrinja, povzročil pravo razburjenje. Režiser trdi, da ima za odvoz kamenja - potrebuje ga za gradnjo kamnitega mesta v Višegradu - z utrdbe dovoljenje, vendar so mu odvoz preprečili tamkajšnji prebivalci.

Delavci iz Višegrada v Republiki srbski, ki tam za Kusturico gradijo t. i. Andrićgrad, so v petek poskušali odpeljati kamenje z utrdbe, a so prebivalci hercegovskega mesta z avtomobili blokirali cesto in preprečili dela, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Razprodaja kulturne dediščine?
Kusturica naj bi imel dovoljenja, da poruši več starih objektov na območju Trebinj in Hercegovine, in bi tako lahko prišel do izklesanega kamna za gradnjo objektov v Andrićgradu. Vendar pa so se rušenju kulturno-zgodovinskega spomenika Petrinja uprli tamkajšnji prebivalci.

Župan občine Trebinje Dobroslav Ćuk je razburjenim občanom v petek poskušal pojasniti nastale razmere, poročajo mediji. Ćuk je povedal, da je Kusturici ustno dovolil odvoz kamenja, če mu to dovolijo tudi druge pristojne ustanove. Je pa menda priznal, da je takrat ocenil, da je utrdba v slabšem stanju, poročanja medijev navaja Tanjug.

Kaj spomenik, celo mesto v poklon Nobelovcu
Predstavniki vlade Republike srbske, občine Višegrad in Kusturičevo podjetje Lotika so aprila lani ustanovili skupno podjetje za izgradnjo Andrićgrada oz. kamnite vasi na 17.000 kvadratnih metrih, posvečene delu Nobelovega nagrajenca za književnost Iva Andrića Most na Drini.

Andrić je Nobelovo nagrado za književnost prejel leta 1961 in je edini književnik z območja nekdanje Jugoslavije s to prestižno nagrado. Knjigo Most na Drini je napisal med drugo svetovno vojno, v njej pa opisuje tri stoletja konfliktov v Višegradu, kjer se nahaja most.

Pravzaprav mesto in spomenik
Gradnja vasi, v kateri bodo kamnite ulice, vrata in stolp, muzej, knjižnica, gledališče in spomenik pisatelju, naj bi bila končana leta 2014. Vlada Republike srbske je do zdaj v projekt vložila okoli tri milijone evrov.