Oče festivala Küstendorf, ki je v zadnjih petih letih na srbsko podeželje privabil številna zveneča imena iz sveta filma, je režiser Emir Kusturica. Foto: EPA
Oče festivala Küstendorf, ki je v zadnjih petih letih na srbsko podeželje privabil številna zveneča imena iz sveta filma, je režiser Emir Kusturica. Foto: EPA

Nagrado zlato jajce je osvojil s kratkim igranim filmom Alto Sauce, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Zgodba zmagovalnega filma obuja zločin, ki se je v vasi Alto Sauce zgodil pred 20 leti.

Srebrno jajce je dobila Jelena Gavrilović iz Srbije za kratki film Momci, gde ste (Fantje, kje ste), bronasto jajce pa Poljak Piotr Subbotko za film Glasgow.

Tako se je odločila mednarodna žirija, ki so jo sestavljali iranska igralka Leila Hatami (predsednica), francoski producent Pierre Edelman ter znani srbski igralec in producent Zoran Cvijanović. Nagrajence so izbrali izmed 20 kratkih igranih filmov študentov iz 16 držav, ki so sodelovali v tekmovalnem programu.

Nagrado kritike je prejel poljski režiser Bartlomiej Zmuda za film Barbakan, Tadeja Krstevski pa je dobila nagrado Vilko Filač za najboljšo kamero v srbskem filmu Od pepela (Iz pepela), ki ga je režiral Ognjen Glavonić.

Na festivalu so v sedmih dneh prikazali 41 filmov. Med najbolj slavnimi gosti so bili francoska igralka Isabelle Huppert, belgijski režijski duo Dardenne, ameriški režiser Abel Ferrara in južnokorejski režiser Kim Ki Duk.

Kot je na sklepni slovesnosti poudaril ustanovitelj festivala, režiser Emir Kusturica, bo kakovost še naprej vodilo festivala, število udeležencev pa se ne bo zelo povečalo.