Karizmatični gledališki režiser Herman k pripravi svoje spektakularne predstave povabi vse svoje znance in sodelavce vključno z dekletom, igralko Žano. Foto: RTV SLO
Karizmatični gledališki režiser Herman k pripravi svoje spektakularne predstave povabi vse svoje znance in sodelavce vključno z dekletom, igralko Žano. Foto: RTV SLO
Circus Fantasticus
Circus Fantasticus skozi sijajen preplet podobe in zvoka ter povsem brez besed spregovori o vojni in pustinji, ki jo ta pusti za sabo. Najboljši film 13. festivala slovenskega filma je dobitnik šestih vesen in Kodakove nagrade za najboljšo fotografijo. Foto: Mitja Ličen
Oča
Oča je nekakšen filmski esej o odnosu med očetom in sinom. Na sporedu bo 21. 2. na TVS 2. Foto: RTV SLO
Predmestje
Predmestje je zgodba o štirih slovenskih postopačih, ki izživljajo nakopičene frustracije na mladem neslovenskem paru, ki se preseli v njihovo soseščino. Foto: RTV SLO

Najprej bosta na vrsti filma, s katerima je režiser Janez Burger dvakrat slavil na Festivalu slovenskega filma. Takšne in drugačne manipulacije gledališkega režiserja Hermana, ki si zamisli velikopotezno predstavo, presežek vseh svojih dotedanjih uspehov, bo na sporedu na predvečer kulturnega praznika. 7. februarja ob 20.55 bodo na 2. programu TV Slovenija na ogled Ruševine.
Spektakularno predstavo bodo odigrali na prostem, z njo pa želi Herman odpreti prestižni gledališki festival. Vendar kmalu se začnejo razkrivati manipulacije, s katerimi se želi Herman ponorčevati iz razmerij, ki jih imajo nastopajoči v njegovi predstavi. Tudi dramsko besedilo, ki ga je režiser predstavil kot senzacionalno odkritje srednjeveške islandske dramatike, je le še eno v nizu njegovih manipulacij. V zgodbi o manipulativnem Hermanu igrajo Darko Rundek, Nataša Matjašec, Matjaž Tribušon, Milan Štefe in Vesna Jevnikar.

Na Prešernov dan se bo zaljubila Polona Juh
8. februarja bo ob 13.30 na 1. programu Televizije Slovenija na ogled mladinski film Nepopisan list režiserja Janeta Kavčiča, zvečer pa si bo ob 20.00 mogoče ogledati ljubezensko zgodbo o tridesetletni plesalki (Polona Juh je za vlogo osvojila tako vesno za najboljšo žensko vlogo kot nagrado na festivalu v Moskvi) Pod njenim oknom. Film Metoda Pevca, dobitnik treh vesen, bo z opisom za slepe in slabovidne na sporedu ob 22. uri na 3. programu Televizije Slovenija.
Bizarni liki fantastičnega cirkusa
Teden pozneje, v torek, 14. februarja, bo sedmi pečat namenjen Burgerjevemu filmu Cirkus Fantasticus. Brez ene besede oriše film opustošeno življenje po vojni, v katerem se skuša Stevo s hčerko in sinom postaviti na noge. Nenadoma se približa čudno vozilo cirkusa Fantasticus, iz katerega izstopijo bizarni liki. Cirkus Fantasticus je film, ki mu je pripadala podelitev vesen 13. festivala slovenskega filma. Prejel je sedem nagrad, dobil pa je tudi dve mednarodni nagradi, na filmskem festivalu v Pulju in na Mednarodnem filmskem festivalu v Aleksandriji. V filmu igrajo Leon Lučev, Pauliina Räsänen, Ravil Sultanov, Rene Bazinet, Daniel Rovai, Marjuta Slamič in Luna Mijović Zimić.
Tkanje niti ljubeče povezanosti
Drug zmagovalec 13. FSF-ja je Oča režiserja Vlada Škafarja, v katerem Milivoj Roš in Sandi Šalamon pripovedujeta nežno zgodbo o druženju očeta s sinom nekega poletnega popoldneva. Zakaj je ta dan tako poseben? Ker se po ločitvi s sinom le redko vidita, na to prijetno popoldne tketa niti ljubeče povezanosti. Iskrenost odnosa jima lajša neokrnjena narava, izmenjata si enostavne lirične in v svoji iskrenosti ganljive stavke. Film bo na sporedu 21. februarja ob 21.15.
Izživljanje frustracij in nestrpnosti predmestja
Pretresljivi film, prvenec Vinka Möderndorferja Predmestje, bo na sporedu TVS 2 28. februarja. Predmestje, natančneje Marjana in njegovo druščino, zmoti prihod mladega para druge narodnosti. Skrivno snemanje zaljubljenega para razkrije tragične usode druščine, ki za svojo lastno nesrečo vedno krivi druge. V filmu, ki so ga na 7. festivalu slovenskega filma v Ljubljani za najboljši igrani celovečerec izbrali v Društvu slovenskih filmskih kritikov, nagrajen pa je bil tudi v Montpellierju, igrajo priznani igralci Peter Musevski, Jernej Šugman, Renato Jenček, Silvo Božič, Maja Lešnik, Silva Čušin.