Poleg Kina Šiške bodo festivalska prizorišča še Cankarjev dom, Kinoklub Vič, Slovenska kinoteka, Kinodvor in mariborski Kolosej. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Poleg Kina Šiške bodo festivalska prizorišča še Cankarjev dom, Kinoklub Vič, Slovenska kinoteka, Kinodvor in mariborski Kolosej. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Kinatay
Na sporedu si verjetno lahko obetamo film Kinatay Brillanteja Mendoze.

Ljubljana in Maribor bosta 21. ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe gostila med 10. in 21. novembrom. Razširitev dogajanja tudi ni edina festivalska novost: festivalskim sklopom se je pridružil Kino-integral, namenjen pregledu kratkega eksperimentalnega filma. Predprodaja vstopnic se začne 19. oktobra, ko izide tudi festivalski katalog.

Programski sklop Fokus bo letos omogočil vpogled v novi nemški film oziroma berlinsko šolo. V sklopu Retrospektiva se bodo vrtele "Simfonije velemesta", filmi, v katerih imajo mesta pomembno vlogo in so trdno stkana s pripovedjo ali tematiko. Sekcija Posvečeno bo letos poudarjala dva filmska umetnika, Palestinca Elia Suleimana in Filipinca Brillanta Mendozo.

Elia Suleiman je najbrž najbolj znan po tragikomediji Božja intervencija (2002), v kateri je prikazal življenje pod okupacijo na območjih, ki so jih zasedli palestinci; film mu je prinesel nagrado žirije na festivalu v Cannesu. Na istem festivalu je slavil tudi Brillante Mendoza, in sicer lani. Film Kinatay mu je prinesel nagrado za najboljšo režijo - a to še ne pomeni, da je bilo navdušenje enoglasno. Quentin Tarantino zgodbe o revnem Filipincu, ki sklene izpeljati umor po naročilu, da bi prišel do denarja, ni mogel prehvaliti. "Odločitev, da ne boste prikazali umora, se nikoli vdali skušnjavi, da bi se poslužili filmskega suzpenza, je bila drzna, tvegana in, vsaj zame, razlog, zakaj film sploh posneti," je Tarantino zapisal v pismu Mendozi. Na drugi strani (ne)navdušenega spektra je bil kultni kritik Roger Ebert, ki je zapisal: "To je film, zaradi katerega se moram opravičiti Vincentu Gallu, da sem njegov The Brown Bunny oklical za najslabši film v zgodovini Cannesa. Če hoče Mendoza osrečiti še kakšnega gledalca razen najbolj navdušenih teoretikov, bo moral na novo posneti celotno drugo polovico filma."

O avtorskih pravicah in art filmu v Sloveniji
Spremljevalni program LIFFa bodo zapolnili okrogla miza o art kinematografiji v Sloveniji, predavanje Jake Repanška o urejanju in zagotavljanju pravic ustvarjalcev sodobnega filma ter seminar, ki ga bo organiziral Media Desk Slovenija. Poleg tega bo v Cankarjevem domu razstava z naslovom Zarota molka, na kateri bodo na ogled dela slovenskih fotografskih in filmskih ustvarjalcev, ki pri svojem delu prepletajo obe področji. Tudi letos bodo del programa pogovori s številnimi festivalskimi gosti.

Še vedno zmaj in vodomec
Na festivalu bodo podelili tudi več nagrad. V uradnem tekmovalnem sklopu mladih režiserjev Perspektive bo mednarodna žirija podelilla nagrado vodomec. Po izboru občinstva bo nagrado zmaj prejel za predvajanje v Sloveniji še neodkupljen film. Mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev bo podelila nagrado FIPRESCI, nagrajen pa bo tudi najboljši kratki film.

Poleg Kina Šiške bodo festivalska prizorišča še Cankarjev dom, Kinoklub Vič, Slovenska kinoteka, Kinodvor in mariborski Kolosej. Novinarsko središče, blagajna in prostor za pogovore bodo v drugem preddverju Cankarjevega doma.