Knjiga, ki je izšla lani, je nastala na podlagi dnevnikov in pisem, pri nastajanju pa je sodelovala tudi Taylorjeva. Avtorjema je med drugim povedala, da je bil 'Richard veličasten v vseh pomenih besede'. 'Od tistih prvih trenutkov v Rimu dalje sva bila noro zaljubljena. Imela sva več časa, a ne dovolj.' Foto:
Knjiga, ki je izšla lani, je nastala na podlagi dnevnikov in pisem, pri nastajanju pa je sodelovala tudi Taylorjeva. Avtorjema je med drugim povedala, da je bil 'Richard veličasten v vseh pomenih besede'. 'Od tistih prvih trenutkov v Rimu dalje sva bila noro zaljubljena. Imela sva več časa, a ne dovolj.' Foto:
Kleopatra
Ko sta se prvič srečala - na snemanju Kleopatre -, je Burton soigralko nagovoril: 'Ti je že kdaj kdo povedal, da si zelo čedno dekle?' 'Čedno dekle' ni bilo navdušeno: 'Rekla sem si, to je veliki ljubimec, sloviti duhovitež, največji intelektualec Walesa, pa pride na dan s takim klišejem,' se je pozneje spominjala. Foto: EPA
Elizabeth Taylor
Ostarela igralka je malo pred smrtjo razkrila, da ji je Burton pisal le tri dni pred svojo smrtjo in v pismu namigoval na ponovno spravo. 5. avgusta 1984 je nato pri 58 letih v Švici nenadoma umrl za posledicami možganske krvavitve. Ko se je Elizabeth vrnila z njegovega pogreba, jo je doma na Bel Airu čakalo njegovo pismo. Menda ga je do smrti hranila v svoji nočni omarici. V tem poslednjem zaradi okoliščin tragičnem pismu Burton priznava, da so bila leta s Taylorjevo najsrečnejša v njegovem življenju in da bi se rad 'vrnil domov'.
Richard Burton
Čeprav je Burton umrl nenadne smrti, je njegovo zdravje zadnja leta precej pešalo. Leta 1981 so mu diagnosticirali cirozo jeter in ledvic. Pokopan je bil v rdeči obleki (poklon valižanskim koreninam) in z izvodom pesniške zbirke Dylana Thomasa.

Govorice, da bo viharna zveza Elizabeth Taylor in Richarda Burtona doživela ekranizacijo, so se pojavile skoraj nemudoma po smrti dive vijoličastih oči; zdaj se v povezavi s projektom, ki naj bi že skoraj imel zeleno luč, omenja tudi ime Martina Scorseseja.

Še pred dobrim letom dni se projekta nihče ni hotel pritakniti ...
Film bo nastal po literarni predlogi Furious Love, biografske knjige, ki sta jo iz ljubezenskih pisem, ki sta si jih izmenjevala igralca, sestavila Sam Kashner in Nancy Schoenberger. Filmska spletna stran Deadline poroča, da sta avtorja pravice za ekranizacijo poskušala prodati že marca lani, a očitno je šele igralkina smrt v producentih zbudila željo zgodbo iz zlatih časov Hollywooda potisniti nazaj pod žaromete.
... zdaj hočejo biti poleg vsi
Preden je v boju za avtorske pravice zmagal Paramount, kjer bi režijo najraje zaupali Martinu Scorseseju, sta zanimanje za sodelovanje že izrazila tudi sveža oskarjevca Natalie Portman in scenarist Kraljevega govora David Siedler. Produkcijska ekipa je zeleno luč za ekranizacijo menda že dobila od varuhov Burtonove dediščine (torej od vdove Sally Hay Burton), zdaj pa upajo, da bo šlo gladko tudi s "štabom" Taylorjeve.

Zakaj je knjiga Furious Love za Hollywood tako zanimiva, je jasno: Elizabeth Taylor je le malo pred smrtjo avtorjema dovolila uporabo ljubezenskih pisem, ki sta si jih izmenjavala z Burtonom in v katerih se njen (takrat še bodoči) mož med drugim zaklinja, da je zaljubljen vanjo, ter grozi s samomorom, če bi se kdaj razšla. "Če me zapustiš, se bom moral ubiti. Brez tebe ni življenja," piše.

V enem izmed pisem, ki jih je lani deloma objavila tudi revija Vanity Fair, Burton piše: "Nekega dne se bom zbudil - mislim, da sem se že - in ugotovil, da resnično ljubim. Kdo si je izmislil ta koncept? Brskam po svojih kilavih možganih, a ne najdem odgovorov." Spet drugje piše, da je Elizabeth "verjetno najboljša igralka na svetu", in hvali njeno "izjemno in svojevrstno lepoto". Kar se tiče daru, bi ji morda lahko parirala le Eleonora Duse (italijanska igralka, ki je umrla leta 1924), za drugi dve ikoni tistega časa, Greto Garbo in Sarah Bernhardt, pa Burton piše, da "ga spravljata v smeh".

Tragično nerazumevanje
V viharnejših časih - in teh je bilo precej - zavzame bolj spokoren ton: "Seveda veš, kako zelo te ljubim. In seveda veš, kako slabo ravnam s teboj. A najbolj osnovno in svinjsko, morilsko ter neizpodbitno dejstvo je, da drug drugega razumeva popolnoma narobe. Delujeva na različnih valovnih dolžinah. Ti si oddaljena kot Venera - s tem mislim planet -, jaz pa sem gluh za glasbo vesolja. Ljubim te in vedno te bom. Vrni se, kolikor hitro moreš."

Dve poroki, dve ločitvi in enajst filmov
Velika ljubezen med igralcema se je rodila leta 1963 na snemanju Kleopatre, ko sta bila oba že (ali pa še vedno) poročena z drugima partnerjema, zaradi česar se mediji njune zgodbe niso mogli nasititi. Poročila sta se leta 1964 in se deset let pozneje razšla. Leto dni pozneje sta se znova vzela v odročni vasici v Bocvani (nevesta je nosila obleko iz perja), a se je po manj kot letu dni tudi njun drugi zakon končal. O njunem burnem razmerju je Burton nekoč izjavil: "Ne moreš spraviti dveh palic dinamita skupaj in pričakovati, da ju ne bo razneslo."

Toda kljub temu sta bila več kot deset let najbolj glamurozen in najljubši par Hollywooda; oči so se množično rosile, ko ji je kupil 69-karatni diamant, pozneje znan kot "Taylor-Burtonov diamant". Skupaj sta nastopila v enajstih filmih, tudi v Kdo se boji Virginie Woolf?, za katerega je Taylorjeva dobila svojega drugega oskarja.

Nostalgični Scorsese
Martin Scorsese trenutno dokončuje film Hugo Cabret, svoj prvi 3D-podvig, v katerem nastopajo Johnny Depp, Sacha Baron Cohen in Ben Kingsley. Da ga hollywoodska zlata leta zanimajo, je dokazal že večkrat: menda načrtuje snemanje biografskega filma o Franku Sinatri, dolga leta pa je posvetil tudi pripravam na ekranizacijo življenja Deana Martina, ki pa ni nikoli ugledala luči dneva.