Letos mineva 60 let od rojstva in 20 let od smrti Negovana Nemca. Foto: Mestna galerija Nova Gorica
Letos mineva 60 let od rojstva in 20 let od smrti Negovana Nemca. Foto: Mestna galerija Nova Gorica
Dokumentarni film o Nemcu je pospremljen z besedilom umetnostnega zgodovinarja Neceta Šumija. Foto: Mestna galerija Nova Gorica

Ob 60-letnici rojstva in 20-letnici smrti Negovana Nemca je Mestna galerija Nova Gorica pripravila razstavo male kamnite plastike, v okviru katere so predvajali dokumentarni film Negovan Nemec v mali dvorani Kulturnega doma Nova Gorica.

Film o življenju in delu slovenskega kiparja je bil posnet pred 10. leti, obdelan pa septembra letos. Režiser Matjaž Žbontar je gradivo predelal in iz tonskega in vizualnega arhiva zbral izjave samega kiparja ter jih nato združil s posnetki s terena. Besedilo in interpretacija Nemčevaga opusa sta delo lani umrlega umetnostnega zgodovinarja Naceta Šumija, posnetemu gradivu pa so dodani še odlomki iz Šumijevih tekstov v izboru Jadranke Šumi.

Posvečeno tudi Šumiju
Negovan Nemec se je rodil leta 1947, na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost je diplomiral s spomenikom padlim v NOB na Gradišču nad Prvačino, prvo samostojno razstavo pa je pripravil leta 1972. Poleg kipastva je deloval tudi na področju grafičnega in industrijskega oblikovanja. Dokumentarni film pa ni le poklon domačemu goriškemu kiparju, temveč tudi hommage Šumiju (1924-2006), ki je kot znanstvenik in profesor odpiral nove poglede v umetnostnozgodovinski stroki ter s svojim znanjem posegal v odprta vprašanja urbanizma in ravnanja s kulturno dediščino.