Med njenimi vlogami, ki so se igralcem najbolj vtisnile v spomin, je Maggie Pollitt v Mački na vroči pločevinasti strehi. Foto:
Med njenimi vlogami, ki so se igralcem najbolj vtisnile v spomin, je Maggie Pollitt v Mački na vroči pločevinasti strehi. Foto:
Elizabeth Taylor
Elizabeth Taylor v Butterfield 8. Zlata doba Hollywooda, to je bil čas visokih igralcev, kot so Gary Cooper, Jim Stewart in John Wayne, pravi Boris Cavazza, ki se mu stari filmi še vedno zdijo zanimivi, z izjemno dobrim zvokom, pa tudi ne tako nasilni, kot so filmi danes.

Izgubili smo hollywoodsko velikanko. Še pomembneje, izgubili smo izjemnega človeka.

Elton John
X, Y and Zee
'Pred mnogo leti sva posnela film in postala prijatelja. Spoznal sem lepo žensko, sijajno igralko in čudovito osebo,' se spominja njen soigralec v filmu X, Y and Zee, Michael Caine.

Ne le igralkini oboževalci, tudi Elizabethini stanovski kolegi in drugi soustvarjalci filmov ter zvezdniki se odzivajo na vest o slovesu enega največjih imen filma 20. stoletja, lepotice, po kateri so hrepeneli številni moški in po kateri se je zgledovala vrsta deklet.
"Preprosto vemo, da je svet boljši, ker je mati živela v njem. Njena zapuščina ne bo nikoli zbledela, njen duh bo vedno z nami in njena ljubezen bo večno v naših srcih," je zapisal njen sin Michael Wilding.


Njena energija je tista, ki je še vedno navdih tudi za slovensko igralko Ivo Krajnc, ki se ji je iz opusa Taylorjeve najbolj v spomin vtisnila vloga v filmu Kdo se boji Virginie Woolf? - za to vlogo je igralka prejela tudi enega od dveh oskarjev -, ker so se s tem besedilom ukvarjali tudi v gledališču, prav tako Mačka na vroči pločevinasti strehi, ki je aktualna na sporedu MGL-a.
Lepa igralka, vendar brez pravega presežka
Igralec Boris Cavazza pa si bo lepotico zapomnil bolj po njenih škandalih s soprogom Richardom Burtonom, saj se mu kot igralka ni zdela nič posebnega. "Nikoli ni naredila večjih presežkov. Bila je zelo lepa in imela prekrasne vijoličaste oči, ki so res velika redkost," pravi igralec, ki pa si bo zlati čas Hollywooda bolj zapomnil po zvezdnicah, kot sta Rita Hayworth in Ava Gardner. Mačka na pločevinasti strehi je tudi za Cavazzo film, ki si ga bo iz igralkinega opusa zapomnil, tudi Velikana in film, ki je Elizabeth Taylor prinesel še en zlati kipec Butterfly 8.
"Takšne dive in osebe ne bo več"
"Tako žalostno je slišati o lepi prijateljici Elizabeth Taylor," pravi njen soigralec v filmu X, Y and Zee Michael Caine. "Pred mnogo leti sva posnela film in postala prijatelja. Spoznal sem lepo žensko, sijajno igralko in čudovito osebo."

V TV-filmu These Old Broads je leta 2001 nastopila z Joan Collins, ki pravi, da je ob smrti igralke zelo žalostna. "Bila je zadnja od pravih ikon Hollywooda, velika lepotica, velika igralka in vedno zanimiva svetu z dinamičnim življenjem in kariero," je povedala 'nekdanja Alexis in nadaljevala, da se nobena zvezda ne bo več približala njenemu sijaju in dobroti, zlasti v njenem boju proti aidsu.

'Sploh ni bila slaba igralka'
Legendarni voditelj Larry King, ki je letos opravil še zadnji intervju, je imel igralko za dobro prijateljico, veliko zvezdo in drzno žensko. Filmski kritik Barry Norman pa meni, da je bila Taylorjeva prijetna ženska, ki svoje velike slave ni jemala pretirano resno. Prav tako se ne strinja, da je bila slaba igralka, marveč se je v filmih, kot je Kdo se boji Virginie Woolf? zelo izkazala.

Izgubili smo hollywoodsko velikanko. Še pomembneje, izgubili smo izjemnega človeka.

Elton John