Nikogar od nas ne bi bilo tukaj, če ne bi bilo genialne stvaritve enega samega moža, Georgea Lucasa,
Nikogar od nas ne bi bilo tukaj, če ne bi bilo genialne stvaritve enega samega moža, Georgea Lucasa," se je svojemu predhodniku in mentorju zahvalil režiser filma Sila se prebuja, J. J. Abrams. Foto: Reuters
Svoj trenutek na rdeči preprogi so dobili vsi - tudi novi droid, BB-8. Foto: Reuters
Za vse uradne recenzije za zdaj velja še embargo, a ljudje si seveda niso mogli kaj, da ne bi začeli "čivkati", takoj ko so po premieri dobili telefone nazaj v roke. (Klik za povečavo.) Foto: Twitter
Vojna zvezd
Oskarjevka Lupita Nyong'o v soju žarometov. Foto: Reuters

Svetovna premiera spektakla Sila se prebuja se je odvila v Los Angelesu in prvi odzivi so - na olajšanje superfanov - enoglasno pozitivni.

John Boyega, Oscar Isaac in Adam Driver, mladi protagonisti sedmega dela Vojne zvezd, so sinoči v Hollywoodu, kjer je film istočasno doživel premiero v treh kinodvoranah, poželi glasne ovacije avditorija. Bolj navdušeno je nostalgična množica menda sprejela samo veterane Imperija - Carrie Fisher, Marka Hamilla in Harrisona Forda - ki so prav tako prišli na premiero.

"Najboljši blockbuster po - Vojni zvezd"
Novinarji in zvezdniki - varnostniki so vsem demokratično "zaplenili" telefone med samo projekcijo - si ob koncu večera niso mogli kaj, da ne bi začeli objavljati na družbenih omrežjih (do četrtka sicer velja embargo na objavo filmskih recenzij.) "J. J. Abramsu je uspelo," je denimo tvitnil igralec Patton Oswalt. "Bilo je epsko, zakon in popolno," se strinja Rainn Wilson (iz nanizanke Pisarna). Brett Morgan, režiser dokumentarca Montage of Heck, je film opisal kot "najboljši blockbuster, odkar je izšel original."

Med drugimi zvezdniškimi gosti, ki so očitno dobili vabila na premiero, so bili Spike Lee, Matthew McConaughey, Joseph Gordon-Levitt (ki je prišel preoblečen v Yodo) in številni drugi.

Slavje se je začelo z nagovorom prvega moža studia Disney, Roberta Igerja, ki se je spominjal, kako je pred 38 leti prvič odkril fenomen Vojne zvezd. "Nič od tega tukaj ne bi bilo mogoče brez čistega genija, poguma, nadarjenosti in vizije enega človeka ... Georgea Lucasa." Lucas, ki je v prvi vrsti sedel ob Stevenu Spielbergu, je seveda požel ovacije cele dvorane Dolby.

"Presegel tudi najvišja pričakovanja"
Iger se je zahvalil tudi novemu režiserju, J. J. Abramsu, ki je po njegovih besedah "posnel film, ki je presegel še celo naša najbolj visokoleteča pričakovanja". "V čast mi je, da sem lahko z vami na tej neverjetno skromni, intimni prireditvi," se je v odgovor pošalil Abrams. "Opravičujem se okoliškim prebivalcem." Z zahvalo se je med drugimi spomnil tudi svojega očeta: "Hvala, da si me peljal gledat Vojno zvezd, ko sem bil star deset let. To je bila dobra ideja."

Studio Disney je premiero zastavil megalomansko: s ponjavami so prekrili cel Hollywood Boulevard in goste kot rečeno razporedili v tri dvorane namesto ene same. Losangeleška policija je na prizorišče poslala 50 svojih mož, kar so enaki varnostni ukrepi, kot veljajo za podelitev oskarjev.

Disney je takoj po projekciji pod orjaškim šotorom priredil zabavo, ki so se je lahko udeležili tudi oboževalci, ki že teden dni taborijo na ulici pred kinodvorano (in čakajo premiero, ki bo v sredo).

Kaj se je zgodilo s Skywalkerjem?
Vse podrobnosti o novem filmu so že od začetka produkcije najbolj varovana skrivnost v Hollywoodu. Za zdaj vemo le, da spremljamo zgodbo vztrajne plenilke Rey (Daisy Ridley); njena usoda se preplete z dogodivščinami uporniškega stormtrooperja Finna (John Boyega) in okroglega majhnega droida, BB-8.

Dogajanje je postavljeno v čas 30 let po Jedijevi vrnitvi (1983). Vračata se seveda tudi veterana franšize Han Solo (Harrison Ford) generalka Leia Organa (Carrie Fisher) ter Luke Skywalker (Mark Hamill). V napovednikih in oglaševanju novega filma sicer Skywalkerjeva odsotnost precej bije v oči - namerno nam ga do zdaj niso pokazali, da ne bi razkrili ključnega obrata v zgodbi.

Avatarjev prestol je ogrožen
George Lucas je pravice za Vojno zvezd studiu Disney prodal leta 2012, za neverjetne 4 milijarde dolarjev (v denarju in delnicah; Lucas je zdaj največji neinstitucionalni delničar v konglomeratu zabavne industrije.) Analitiki so bili takrat glede nakupa skeptični, češ da je Robert Iger vseeno odštel več denarja, kot bi se mu splačalo.

Do danes je večina mnenje že spremenila: stroka napoveduje, da bi Sila lahko po zaslužku premagala ne le vse dosedanje epizode franšize, ampak morda tudi Avatar Jamesa Camerona, ki z 2,8 milijardama zaslužka trenutno drži rekord najbolj donosnega filma vseh časov.