Kot vzornika Godarda navajajo številna zveneča filmska imena, med njimi Tarantino, Scorsese, Bertolucci, Wenders, Stone ... Foto: EPA
Kot vzornika Godarda navajajo številna zveneča filmska imena, med njimi Tarantino, Scorsese, Bertolucci, Wenders, Stone ... Foto: EPA

79-letni Godard, eden najvidnejših predstavnikov francoskega novega vala s preloma 50. v 60. leta prejšnjega stoletja, znan po filmih Do zadnjega diha, Ženska je ženska, Živeti svoje življenje, Prezir, Nori Pierrot, Kitajka in drugih, rad zavrne vabila na festivale in slovesne prireditve.

Najradikalnejši "novovalovec"
Številni Godardovi filmi kršijo konvencije tradicionalnega hollywoodskega filma, pa tudi njegovih francoskih sledilcev. Godard velja za najbolj ekstremnega ali radikalnega med "novovalovci". V svojih filmih izraža politične poglede, pa tudi kaže svoje poznavanje zgodovine filma. Razvidna so njegova eksistencialistična in marksistična nagnjenja.

Po dveh mesecih "ljubeznive" izmenjave pisem je ugibanj - Pride? Ne pride? - torej konec. Razloga za Godardovo odsotnost na slovesnosti podeljevalci niso navedli. Se je pa slavni režiser prijazno zahvalil za počastitev, je sporočil direktor akademije Tom Sherak. Kipec bodo Godardu poslali po pošti.

Častnega oskarja za življenjsko delo bosta prejela še 94-letni igralec Eli Wallach in 72-letni filmski zgodovinar Kevin Brownlow. 71-letni režiser Francis Ford Coppola pa prejme nagrado "Irving G. Thalberg".