Umetniški vodja NOFIŠA je Maša Pelko, ravnatelj Klemen Dvornik, vodja festivala Dušan Josip Smodej. Organizator Novomeške filmske šole je Klapa – društvo ljubiteljev filma Novo mesto, ki obstaja zaradi druženja ljubiteljev filmske produkcije, razvijanja novomeške filmske kulture mladih in ustvarjanja možnosti zanjo. Festival nastaja v koprodukciji Zavoda LokalPatriot, osrednjega kulturnega producenta v dolenjski regiji. Foto: Robert Kruh
Umetniški vodja NOFIŠA je Maša Pelko, ravnatelj Klemen Dvornik, vodja festivala Dušan Josip Smodej. Organizator Novomeške filmske šole je Klapa – društvo ljubiteljev filma Novo mesto, ki obstaja zaradi druženja ljubiteljev filmske produkcije, razvijanja novomeške filmske kulture mladih in ustvarjanja možnosti zanjo. Festival nastaja v koprodukciji Zavoda LokalPatriot, osrednjega kulturnega producenta v dolenjski regiji. Foto: Robert Kruh
Osrednji del Novomeške filmske šole je filmska delavnica, na kateri se bodo udeleženci s pomočjo vidnejših slovenskih filmskih ustvarjalcev učili, kako nastane film in sami ustvarjali eksperimentalne filme, v katerih bodo izhajali iz poezije. Večerni filmski program je posvečen t. i. novomeškemu valu – štirim mladim režiserjem, ki izstopajo v domačem filmskem prostoru. Foto: Robert Kruh

Novomeška filmska šola (NOFIŠ) ponuja tudi bogat festivalski program z večernimi filmskimi projekcijami, predavanji in natečajem Borci za ideje. Festival se bo začel danes v atriju kluba LokalPatriot s še nevidenimi začetki štirih Novomeščanov. Predstavili bodo kratke filme Žige Virca, Roka Bička, Klemna Dvornika in Nejca Gazvode, prvence ali ene od prvih filmov, ki so jih režiserji ustvarili na Akademiji ali še prej, je povedal vodja festivala Dušan Smodej. Naslovov teh filmov ni želel razkriti, saj naj bi do večera ostali skrivnost. V prihodnjih dneh bodo v večernih urah predvajali tudi Izlet Nejca Gazvode, Kruha in iger Klemna Dvornika, dokumentarec Klic z gora Žige Virca in kratki dokumentarni film Družina Roka Bička.
Novomeški val
Prva edicija festivala je letos posvečena prav novomeškim filmskim ustvarjalcem in mestu, ki trenutno izstopa na področju slovenskega filma. Pri tem se organizatorji opirajo na prispevek, ki ga je v Mladini objavil Marcel Štefančič jr. o novomeškem valu, v katerem je med drugim zapisal "V Slovenijo je butnil novi filmski val – nova filmska generacija. Ironija je kakopak v tem, da kompletna generacija – nova slovenska filmska generacija – prihaja iz Novega mesta." A kljub tej lepi podobi Smodej pravi, da z izjemo omenjenih režiserjev filmska ustvarjalnost v Novem mestu ni na visoki ravni in da se v film ne vlaga veliko. Prav zato je odločitev za festival in delavnico toliko bolj spodbudna, saj želijo za film navdušiti čim širši krog mladih.
Eksperimentalni filmi v šestih dneh
Ti se bodo na šestdnevni delavnici pod mentorstvom priznanih slovenskih filmskih ustvarjalcev seznanili z vsemi stopnjami filmske produkcije. Delavnico za scenaristiko bo vodil Vlado Škafar, za režijo Klemen Dvornik, za fotografijo Janez Stucin, za montažo Jurij Moškon in za igro Jonas Žnidaršič. Udeleženci delavnice bodo s pomočjo mentorjev ustvarjali kratke, eksperimentalne filme, v katerih bodo interpretirali poezijo. Poudarek šole je na učenju, in ne na produktu. Organizatorji želijo, da se udeleženci skozi ekperimentiranje s filmskim medijem preizkusijo v novih načinih ustvarjanja filma, se spoznajo s procesom nastanka filma in se zanj navdušijo.
Po besedah Smodeja je bilo vseh 20 razpisanih mest za delavnico hitro zasedenih, k čemur verjetno pripomore tudi kakovost mentorjev, ki sodijo med vidnejše ustvarjalce s področja filma pri nas. Filmi, ki jih bodo ustvarili udeleženci Novomeške filmske šole, bodo na ogled zadnji dan festivala, v soboto, 1. septembra, v Atriju kluba LokalPatriot.
Zlati borec
V četrtek bo Novomeška filmska šola prvič podelila nagrado zlati borec za kratki film. Na natečaj Borci za ideje za najboljši mladinski kratki film so se lahko prijavili ustvarjalci, stari od 15 do 29 let, ožji izbor prispelih filmov pa se bo na velikem platnu predstavil v četrtek, 30. avgusta. Na natečaj je prispelo nekaj več kot deset prijav, a oglaševanju natečaja niso posvečali veliko pozornosti. Kot pravi Smodej, bodo naslednje leto k temu pristopili širše in natečaj razširili tudi zunaj slovenskih meja.
Naslov natečaja je povzet iz istoimenske pesmi Antona Podbevška, ki opeva borce za ideje kot umetnike, in čeprav jih je vedno manj, je treba te spodbujati oz. jim omogočiti ustrezne razmere za delo. S to idejo so naslovili tudi razstavo Boruta Peterlina, ki bo predstavil portrete filmskih ustvarjalcev iz serije Striptiz portretov.
Predavanji in glasba
Filmskim navdušencem sta namenjeni tudi predavanji Marcela Štefančiča, ki bo analiziral povezavo med nizkoproračunskim ali neproračunskim filmom in slovenskim filmom, ter Stojana Pelka, ki bo na primerih filmskih popotovanj Jasudžira Ozuja, Matjaža Klopčiča, Roberta Rosellinnija in Abasa Kiarostamija skušal pokazati najbolj značilne scenaristične etape.
Filmske dneve in večere bodo sklenili pozni glasbeni večeri. Nastopili bodo New Wave Syria, Kill Kenny, Jernej Zoran & Ministrstvo resnice, Gal Gjurin z gosti in Severa Gjurin ter Josipa Lisac & Band.