Festival je letos potekal v sklopu Evropske prestolnice kulture, tradicionalno pa se je sklenil s parado zombijev, ki so jo letos poimenovali Parada propada. Foto: BoBo
Festival je letos potekal v sklopu Evropske prestolnice kulture, tradicionalno pa se je sklenil s parado zombijev, ki so jo letos poimenovali Parada propada. Foto: BoBo
Inbred: "Eksploziven koktajl britanskega črnega humorja in nebrzdanega splatterja z neverjetnimi posebnimi učinki, ki odpirajo do zdaj še nevidene razsežnosti filmskega mesarjenja." Foto: IMBD
Parada propada
Letos so pohod obiskovalcev festivala, našemljenih v filmske maske, v duhu apokaliptičnega leta 2012 poimenovali Paradi propada. Foto: BoBo
Mački in zombiji v Ljutomeru
Hudi maček za Alexa Chandona

propada sklenil le s shodom pod šotorom. Živi mrtveci so strašili kljub vremenu, hudi maček pa je skočil k Alexu Chandonu in Jaumeju Balagueru.
Ime letošnjega festivala je še srbski režiser Goran Marković, ki je prejel nagrado za življenjsko delo. Marković sicer ni režiser fantastičnih in grozljivih filmov, a so nekateri njegovi filmi začinjeni s črnim humorjem in pogosto tudi politično kritični, kot na primer Turneja ali Zbirni center, ter kot takšni nakažejo tisto, kar je grozljivo v resničnem svetu, kot je za TV Dnevnik poročala Polona Balantič.
Izrojeni: "Prišli so v miru. Odšli so v kosih."
Alex Chandon
je hudega mačka, nagrado za najboljši film, prejel za film Inbred (Izrojeni), ki govori o štirih mladih prestopnikih. Ti se skupaj z vzgojitelji za konec tedna odpravijo v vasico Mortlake, ki slavi kot izjemno zaprta skupnost. Manjši nesporazum s tamkajšnjimi prebivalci pa preraste v krvavo nočno moro.

Tudi ko spite:
"Nekdo bedi na vami"
Nagrado si Chandon deli s španskim režiserjem Jaumejem Balagueróm, ki je s filmom Medtem ko si spala posnel subtilni in srhljiv triler, ki se loteva groze v vsakdanjem življenju, povezane z vprašanji varnosti in zasebnosti. Mejo med dovoljenim in nedovoljenim si nekoliko po svoje v filmu postavlja César, vratar in hišnik v večstanovanjski stavbi.

S Jaumejem Balagueróm se je pogovarjala tudi Ana Jurc. Intervju z režiserjem boste lahko na MMC-ju prebrali v prihodnjih dneh.

Po slabem tednu in 35 celovečernih ter 40 kratkih filmih je najboljši celovečerni film izbirala mednarodna žirija pod vodstvom srbskega režiserja Slobodana Šijana.
Komu so zamjavkali drugi mački?
Hrupni maček za najboljši glasbeni dokumentarec je šel v roke srbskega režiserja Siniše Dugonjića, ki je žirijo v sestavi Igorja Vidmarja, Zdenka Franjića in Igorja Bašina prepričal s filmom Fanzini iz Marsa. "Kratko in jedrnato. Brez balasta in samopoveličevanja. Učinkovito in kompleksno je zaobjeta fanzinovska scena in na njo vezana DIY (naredi sam) estetika ter odkriva filozofski, družbeni, politični in socialni pomen fanzinov. Četudi gre za zgodbo nekega minulega časa, nimamo opravka z nostalgijo, ampak s samorefleksijo in tudi kancem samokritike, ki se v modernih časih hiper(dez) informacij ponuja kot luč na koncu predora. Naredi svoj fanzin," so zapisali v obrazložitvi.
Žirija v sestavi Aleša Blatnika, Magnusa Paulssona in Lea Oblaka pa je izbirala med kratkimi filmi in za najboljšega izbrala Ujeto ptico, s tem pa kanadski režiserki Jovanki Vuckovic podelila kipec Slakovega hudega mačka. Film je nagrajen "za vizualno drznost in domišljijo. Filmu uspe ujeti domišljijo protagonista na mračen in lep način, v vizualni tradiciji najboljših grozljivk iz 70-ih in 80-ih".
Film je hkrati postal nominiranec za prestižno evropsko nagrado Melies d'Or, nagrado Evropske federacije festivalov fantastičnega filma, izbranec pa je Leyenda španskega režiserja Paua Teixidorja. V okviru Male delavnice groze je posebna Grossmannova komisija izbrala delo Krvava želja režiserja Marka Ficka. Za vinskega šampiona hudega mačka so izbrali renski rizling izbor PRA-Vino Čurin - Prapotnik.
Med slovenskimi filmi sta bila na programu Umetni raj v režiji Karpa Godine in Kolesarji v temi v režiji Vasje Rovšnika. Sicer pa so poleg številnih koncertev, ki vsakič pospremijo filmsko dogajanje v Ljutomeru, letos prvič pripravili delavnico posebnih učinkov pod vodstvom ekipe za posebne učinke iz Mad Squirrel FX in igralsko delavnico pod vodstvom Žige Čamernika.
Poleg letošnjega častnega gosta Gorana Markovića se je festivala, ki spada med najpomembnejše filmske dogodke v Sloveniji, udeležilo okoli 30 posebnih gostov.
Nekaj utrinkov s Parade propada si oglejte v spodaj priloženi fotogaleriji.



Mački in zombiji v Ljutomeru
Hudi maček za Alexa Chandona