Nikolaj Coster-Waldau, Maisie Williams, Emilia Clarke, Sophie Turner in Kit Harrington so se veselili skupinskega uspeha serije, ki jih je popeljala do zvezdniškega statusa. Foto: Reuters
Nikolaj Coster-Waldau, Maisie Williams, Emilia Clarke, Sophie Turner in Kit Harrington so se veselili skupinskega uspeha serije, ki jih je popeljala do zvezdniškega statusa. Foto: Reuters
Britanske barve je v Hollywoodu zastopal tudi John Oliver, ki je dobil emmyja za najboljšo varietejsko oddajo. Foto: Reuters

HBO-jeva uspešnica, ki je postala pravi popkulturni fenomen, je pobrala še kup drugih kipcev (letos skupno ducat) in tako z 38 emmyji postala najbolj nagrajena nadaljevanka v zgodovini podeljevanja teh nagrad. Predtem je rekord imel Frasier s 37 emmyji.

V nedeljo zvečer so v gledališču Microsoft razdelili emmyje v 27 kategorijah. Teh je bilo za letošnjo 68. podelitev skupaj 133, vendar pa so večino - tako imenovane tehnične in umetniške emmyje - podelili že pred tednom dni.

V najboljši komični seriji je slavila Podpredsednica, dobro pa se je odrezala tudi dramatizacija resničnih dogodkov The People v OJ Simpson, ki je od 22 nominacij prejela devet kipcev, tri v igralskih kategorijah (Courtney B. Vance, Sarah Paulson, Sterling K. Brown). Najboljšo stransko vlogo v kratki tv-seriji je ustvarila Regina King (American Crime).

Presenečenje je bil Rami Malek, ki je odnesel kipec za najboljšo glavno moško vlogo v dramski seriji Mr Robot, v enakovredni ženski kategoriji pa je slavila Tatiana Maslany (Orphan Black). V stranskih vlogah v dramski seriji sta po mnenju žirije najbolj blestela Ben Mendelsohn (Bloodline) in Maggie Smith (Downton Abbey).

Najboljša glavna igralca v komičnih serijah po mnenju emmyjevske žirije sta tako kot lani bila Jeffrey Tambor (Transparent) in Julia Louis-Dreyfus, za katero je to že peti emmy po vrsti, odkar je postala televizijska ameriška podpredsednica Selina Meyer (skupno ima devet kipcev, enega je dobila za vlogo Elaine v seriji Seinfeld, drugega za naslovno v nanizanki Nove dogodivščine stare Christine, dva pa za producentsko delo). V stranskih vlogah sta se v komičnih serijah najbolje odrezala Louie Anderson (Baskets) in Kate McKinnon, redna članica zasedbe Saturday Night Live.

Rdeča nit večera, ki ga je uspešno gostil Jimmy Kimmel, sicer nominiranec za najboljšo komično oddajo, a je ostal praznih rok, je bilo sprejemanje raznolikosti. Voditelj se je pošalil tudi na račun Hollywooda in ameriške zabavne industrije: ta naj bi na veliko razglašala, koliko da na raznolikost, hkrati pa v tej smeri nič ne ukrepa.

Kot so zapisali kritiki, so bili to končno Emmyji s hitrim tempom in simpatičnimi podeljevalci, pohvalili so Kimmelovo vodenje in to, da so šle nagrade v prave roke. Podelitev je za razliko od filmskih nagrad oskar minila brez pritožb na račun premajhne zastopanosti manjšin ali žensk.