V kategoriji igranega celovečernega filma so nagradili filmsko fotografijo Marka Brdarja v koprodukciji Zenit, ljubezenski drami iz treh vinjet, postavljenih v dve sosednji vasi, ki sta  skozi zgodovino obremenjeni s sovraštvom in nestrpnostjo. Foto: Kinodvor
V kategoriji igranega celovečernega filma so nagradili filmsko fotografijo Marka Brdarja v koprodukciji Zenit, ljubezenski drami iz treh vinjet, postavljenih v dve sosednji vasi, ki sta skozi zgodovino obremenjeni s sovraštvom in nestrpnostjo. Foto: Kinodvor

V kategoriji igranega celovečernega filma so z irisom nagradili Marka Brdarja za njegov prispevek v filmu Zenit režiserja Daliborja Matanića. Za fotografijo v igranem kratkem filmu pa je nagrajen Mitja Ličen za film režiserke Sonje Prosenc Impromptu.

Med dokumentarnimi izdelki je izstopala fotografija filma Križ in Kladivo (r. Bojan Labović), ki jo podpisuje Jure Černec, Sašo Štih pa je prejel iris za film Svitanje, in sicer v kategoriji študentski igrani ali dokumentarni film. V kategoriji nadaljevank in serij je nagrajen Maksimiljan Sušnik za Usodno vino, niso pa podelili priznanja v kategoriji animiranega filma, saj ni bilo prijavljenih del.

V poštev za nagrade so prišle stvaritve, ki so bile premierno prikazane v kinodistribuciji ali televizijskem programu v obdobju od 1. januarja do 31. decembra leta 2015. Za nagrado so se lahko potegovali direktorji fotografije s slovenskim državljanstvom ali slovenske narodnosti, za katere ni nujno, da so člani združenja.

O nagrajencih so glasovali člani ZFS-ja in v vsaki od kategorij - razen v kategoriji animiranega filma - izbrali po tri nominirance. Obenem so soglasno odločili, da v prvem letu podeljevanja nagrade podelijo tri priznanja za življenjsko delo.