V Mehiki se dogajajo samo začetni kadri nove bondiade - pa je bila država vseeno pripravljena produkciji v zameno za usluge konkretno pomagati. Foto:
V Mehiki se dogajajo samo začetni kadri nove bondiade - pa je bila država vseeno pripravljena produkciji v zameno za usluge konkretno pomagati. Foto:
Stephanie Sigman
28-letna Sigmanova, najbolj znana po eni osrednjih vlog v ameriški seriji The Bridge, bo v 24. Bondu z naslovom Spectre upodobila skrivnostno Estrello. Foto: AP
Spectre v režiji Sama Mendesa v kinematografe prihaja 6. novembra. Foto: EPA
Dodatni dolarji - za subtilen prikaz tega, kakšna sodobna metropola je Ciudad de Mexico. Foto: AP

Da bi svetovljanskega agenta 007 zvabili na ulice (primerno prikazanega) Ciudada de Mexica, so bili Mehičani očitno pripravljeni tudi drago plačati. To je namreč eden izmed načinov, kako popraviti ugled države v svetu.

Mehika je studiema MGM in Sony ponudila 20 milijonov dolarjev (v obliki davčnih olajšav in spodbud) v zameno za nekaj minut v novi bondiadi Spectre. V zameno so zahtevali več popravkov v scenariju, poročajo tuji mediji, informacija pa izvira iz elektronske pošte, razkrite v lanskem hekerskem napadu na studio Sony. Spletna stran Tax Analysts poroča, da se da iz elektronskih pisem razbrati, da "je produkcijska ekipa ustregla vsem zahtevam za popravke v scenariju".

Čeprav seveda ni nič novega, da studii v filmske scenarije dajejo "bombončke", pisane na kožo posameznim državam ali znamkam (Kitajska se je pojavila v bondiadi Skyfall, v Casino Royale pa se Bond dejansko pogovarja o svoji najljubši znamki ure). Je pa seveda zanimivo prebrati, kako občutljive so mehiške oblasti. V eni izmed prejšnjih različic scenarija je bil denimo predviden poskus atentata na župana Ciudada de Mexica, pa so mestne oblasti dosegle, naj bo ta poskus atentata raje uperjen proti "mednarodnemu voditelju". Namesto mehiške policije v uniformah naj se v filmu tudi raje pojavijo "posebne sile".

Negativke ne bodo Mehičanke
Naslednja postavka so lepa dekleta: eno izmed Bondovih deklet naj bo Mehičanka, so si zaželeli, obenem pa osrednja zlobnica - ime ji je Lucia Sciarra - "ne sme biti mehiškega rodu". (Pred kratkim je bilo objavljeno, da bo Bondovo dekle (Estrella) mehiška lepotica Stephanie Sigman.)

"Dodajte vse turistične posnetke, ki jih zahtevajo"
Mestne oblasti so bile pripravljene ponudbo zvišati še za nekaj milijonov, če bodo v filmu lepo viden moderen horizont mehiške prestolnice. Med preostalimi željami za popravke so bile še: del dogajanja naj poteka med praznovanjem dneva mrtvih, tipično mehiškega slavja. Amy Pascal, takratna direktorica studia Sony, je menda predsedniku MGM-a Jonathanu Glickmanu pisala, da bi bilo "pametno dodati kakršne koli turistične posnetke je že treba, da dobimo dodatni denar". (Studia sta bila seveda zaskrbljena, saj jima je rast stroškov ušla izpod nadzora in se približala 300 milijonom dolarjev.)

Zgoraj omenjeni portal še piše, da so šla pogajanja z Mehiko dlje, kot je to v navadi med predprodukcijo filmov. "Studio je mehiškim oblastem dovolil odločitve o igralski zasedbi, narekovati etnično poreklo likov in celo spremeniti poklic neimenovanega lika, ki se nikoli ne pojavi pred kamero in razen v uvodnem prizoru sploh ni del zapleta."

Mesto "nastopa" le v uvodnih prizorih
"Take spremembe se morda zdijo majhne v zameno za rabat v znesku 20 milijonov dolarjev, saj obnova popravkov poudarja, da gre za uvodne prizore, ki nimajo vpliva na ostanek filma," piše Tax Analysts.

Po razkritju teh pogajanj so nekateri mehiški mediji vse skupaj interpretirali drugače od ameriških: dnevnik Reforma je denimo svoj članek na to temo naslovil James Bond podkupil Mehiko.

Nobena skrivnost ni, da so Mehičani občutljivi na svoj sloves nasilne države. Ko je leta 2012 na oblast prišel predsednik Enrique Peña Nieto, je skušal poudarek v javnem diskurzu premakniti z vojne proti mamilom na gospodarske in politične reforme. Vseeno pa nadaljnji izbruhi nasilja - svet je pretreslo na primer izginotje 43 študentov v Guerreru - spodkopavajo takšno sporočilo. Pred manj kot enim tednom so v zvezni državi Guerreru našli obglavljeno telo županske kandidatke, županja obmejnega mesta Matamoros pa je komajda preživela poskus atentata.