Na desni je Mark Zuckerberg, na levi pa Jesse Eisenberg, ki ga bo igral v filmu. Foto:
Na desni je Mark Zuckerberg, na levi pa Jesse Eisenberg, ki ga bo igral v filmu. Foto:
Justin Timberlake
Timberlake, ki je nedavno dobil emmyja za vloge v skečih v oddaji Saturday Night Live, je med drugim nastopil v filmih Alpha Dog, Black Snake Moan, The Love Guru in The Open Road. Foto: EPA
Pred kratkim izdano knjigo opisujejo kot 'resnično zgodbo o tem, kako je tovariška evforija ustvarjanja nečesa novega zabredla v odrasli svet denarja in odvetnikov'. Ironija je v tem, da naj bi bil Facebook, ki skuša ljudi med seboj prebliževati, kriv za nepremostljiv prepad med nekdanjima najboljšima prijateljema, Eduardom Saverinom in Zuckerbergom.

Timberlake naj bi, tako poroča časopis Variety, igral Seana Parkerja, še ne 30-letnega poslovneža, ki je bil tako med ustanovitelji Napsterja kot tudi ustanovni predsednik podjetja Facebook, Inc., ki ima v lasti največje družabno omrežje na svetu.

Film The Social Network bo režiral sam David Fincher (Se7em, klub golih pesti, Zodiak, Nenavaden primer Benjamina Buttona), in sicer po scenariju "tovarne uspešnic" Aarona Sorkina (Zadnji dobri možje, Zahodno krilo). Neuradno naj bi vlogo Zuckerberga dodelili Jesseju Eisenbergu (The Squid and the Whale, Adventureland), Andrew Garfield pa bo Eduardo Saverin, eden od soustanoviteljev Facebooka, ki pa se je z Zuckerbergom pozneje na smrt sprl. Snemanje se že prihodnji mesec začne v Bostonu.

Za vsakim hitrim konjem se praši ... ali kaj bolj zloveščega?
V medije je v zadnjem letu pricurljalo še nekaj malo manj prijetnih podrobnosti o nastajanju filma: Sorkin je govoril z nekdanjimi študenti na Harvardu (kjer se je ideja Zuckerbergu in peščici sošolcev tudi utrnila). Ti niso skoparili z obtožbami proti Zuckerbergu - podobno kot zaposleni in nekdanji zaposleni v njegovem podjetju, ki naj bi jih odpustili zaradi razkrivanja "umazanih" skrivnosti. Zuckerberg je menda vse morebitne sogovornike pozval k molku o skrivnostih podjetja, njegovo odprto pismo pa je bilo objavljeno tudi na CNN-u.

The Social Network, ki je za izhodiščno točko vzel negativne članke, kot je na primer tisti, ki ga je v reviji Rolling Stone napisala Claire Hoffman in v njem Zuckerberga upodobila kot "kibernetičnega gangsterja", ki je štirim kolegom ukradel tisto, za kar so upali, da bo prava zlata jama, bo, kot se zdi, temačen in neprijeten portret, posnet z vidika, ki bo všeč "okradenim" delničarjem.

Temačna geneza Facebooka
Pred kratkim je izšla (neavtorizirana) knjiga The Accidental Billionaires: The Founding of Facebook. A Tale of Sex, Money, Genius and Betrayal (Naključni milijarderji: Nastanek Facebooka. Zgodba o seksu, denarju, genialnosti in izdajstvu), v kateri Ben Mezrich popisuje temno "predzgodbo" Facebooka. Eduardo Saverin in Zuckerberg sta bila (v njegovi različici) "piflarska", družabno neprilagojena študenta na Harvardu, ki sta si želela predvsem eno: postati kul. Eduardo je ta cilj skušal doseči po bolj očitni poti - trudil se je priti v snobovsko, napol tajno društvo Final Clubs - Mark pa je bil malce bolj pritlehen: vdrl je v računalniški sistem univerze in se dokopal do slik vseh deklet v kampusu, ki jih je nato objavil na nekakšni "vroča-ali-ne?" spletni strani, dostopni samo študentom Harvarda.

In čeprav je potegavščina, ko je bila enkrat razkrinkana, Zuckerberga skoraj stala mesta na Harvardu, je bilo seme ideje za Facebook rojeno. Članstvo je bilo najprej omejeno na študente Harvarda, nato so ga razširili na vse univerze v prestižni Ivy League, danes pa je odprt vsem in ima več kot 100 milijonov uporabnikov po vsem svetu. Zdaj 25-letni Zuckerberg se ponaša z naslovom najmlajšega milijarderja na svetu.