14 kilogramov se je ne ravno obilnemu Joeju Pesciju moralo kar poznati. Foto:
14 kilogramov se je ne ravno obilnemu Joeju Pesciju moralo kar poznati. Foto:
John Gotti starejši
Film Goodfellas - za svojo vlogo v njem je Pesci dobil oskarja - so deloma navdihnile usode posameznih članov klana Gambino, na čelo katerega se je John Gotti povzpel leta 1985.
Od leve: Victoria Gotti, John Travolta, John Gotti ml., Lindsay Lohan
Gotti: In the Shadow of My Father bo zgodba o zapletenem odnosu med Gottijem starejšim in njegovim sinom, ki naj bi se iz mafijskih poslov, tako vsaj sam trdi, popolnoma umaknil (a se je tudi sam že nekajkrat zagovarjal pred sodiščem zaradi umora in povezav z mafijo; nazadnje je bil oproščen januarja lani). Foto: AP

Ker ne gre drugače, si namerava Pesci denar, ki mu po njegovem pripada, izboriti na sodišču. Igralec je v sredo vložil tožbo v višini treh milijonov dolarjev proti studiu Fiore Films, ki mu je, kot trdi igralec, v filmu Gotti: In the Shadow of My Father ponudil vlogo Gottijevega svetovalca Angela Ruggiera. Podjetje je nato, prav tako po Pescijevih besedah, uporabljalo njegovo ime in sloves za pridobivanje investitorjev, nato pa spremenilo svojo prvotno ponudbo: na mizi sta bila naenkrat le še milijon dolarjev in manj pomembna vloga Johna Gottija starejšega.

Direktor podjetja Marc Fiore obtožbe zanika, češ da so mu Pescijevi predstavniki že pred meseci sporočili, da igralec pri projektu ne namerava sodelovati, dokler se ne vrne tudi prvotni režiser Nick Cassavetes, ki je bil medtem zamenjan. "Odkorakal je, preden smo se kar koli dogovorili," je Fiorejeva različica poteka dogodkov.

Pesci v svoji tožbi navaja, da ga o zmanjšanem honorarju do pred kratkim ni nihče obvestil, da pa se je medtem za vlogo zvestega pribočnika klana že uspel zrediti za 14 kilogramov. Kot dokaz, da bi bil vlogi Ruggiera kos, navaja svoj z oskarjem nagrajeni nastop v Dobrih fantih in vlogo v še enem filmu z mafijsko tematiko, Casino.

Pri projektu so še druga imena, s katerimi se da privabiti investitorje
Film, ki ga bo režiral Barry Levinson (Rain Man, Good Morning Vietnam, Razkritje, Sleepers, Pasji dnevi ...), se lahko, če ne bo nadaljnjih večjih sprememb v zasedbi, pohvali z izjemno igralsko zasedbo: Neila Dellacroceja, desno roko Carla Gambina, torej dona, ki ga je John Gotti nasledil na čelu mafijskega klana, bo igral nihče drug kot Al Pacino, zakonca Gotti starejša pa bosta John Travolta in Kelly Preston.

Fiore trdi, da po besedah njegovih predstavnikov Pesci ni bil pripravljen na pogovor, dokler ni bil izbran nov režiser; pozneje je Barry Levinson z njim hotel stopiti v stik, a je menda naletel na gluha ušesa. Tožba sicer priznava, da ni bila nikoli podpisana nobena pogodba, razglasitev Pescijevega imena na tiskovni konferenci in drugo promocijsko udejstvovanje pa naj bi bila zadosten dokaz, da je bil sklenjen dogovor.

Producent napoveduje sodni boj in morda celo lastno tožbo proti Pesciju, ki "izgublja svoj čas in čas vseh preostalih". Drugi zgoraj našteti ugledni igralci so se očitno uspešno dogovorili, saj so pogodbe že podpisali, začetek snemanja pa je napovedan za 3. januar naslednjega leta. "Že mogoče, da sem novinec, ampak ta novinec se ne bo pustil izsiljevati," je odločen Fiore.