Igralec Joaquin Phoenix pravi, da je zanj sezona podeljevanja filmskih nagrad neprijetno obdobje. Foto: EPA
Igralec Joaquin Phoenix pravi, da je zanj sezona podeljevanja filmskih nagrad neprijetno obdobje. Foto: EPA

"Stvar je čisto subjektivna. Takole postavljati igralce drugega proti drugemu … To je najneumnejša stvar na svetu," je za revijo Interview povedal 37-letni igralec, ki nima lepih spominov na leto 2005, ko je bil v središču pozornosti filmske industrije, saj je v biografski glasbeni drami Hoja po robu (Walk the Line) upodobil legendarnega kantriglasbenika Johnnyja Casha in bil nominiran za oskarja.

Ne upoštevajte igralskih pravil
Phoenix je obdobje, ko je bil pred sedmimi leti v igri za več filmskih nagrad – na koncu je dobil zlati globus za najboljšo moško vlogo – opisal kot eno najbolj neprijetnih izkušenj svojega življenja: "Nikoli več ne želim izkusiti česa takega. Ne vem, kako naj to opišem. Ne gre za to, da si mislim, da sem nad vsem, a si nikoli več ne želim biti sprijaznjen s to stranjo posla." Pravi, da mu je zoprna že misel na sezono nagrad, ki bo vrhunec doživela s podelitvijo oskarjev februarja 2013.

V Gospodarju bo Phoenix igral veterana druge svetovne vojne, ki se zaplete v delovanje verske sekte. To je igralčev prvi film po kvazidokumentarnem filmu I'm Still Here, v katerem je Joaquin Phoenix igral samega sebe in se pretvarjal, da je igralsko kariero zamenjal za glasbeni svet hip hopa. To izkušnjo je igralec opisal kot osvobajajočo in povedal tudi, da je po njej težko našel projekte, za katere bi se lahko zagrel. "Vse, kar te kot otroka naučijo o igranju, je popolnoma napačno. Pravijo ti, da si zapomni svoje besedilo, sledi svoji luči, pravočasno povej svoje vrstice. To so ravno tri stvari, ki jih ne smeš početi," je povedal Phoenix in dodal, da mora po njegovem mnenju vsak najti svojo pot, ne pa se držati nekakšnih vnaprej napisanih pravil.