Jupiter Ascending je prvi v 3D-tehnologiji posneti film, ki sta se ga Andy in Lana Wachowski lotila. Foto:
Jupiter Ascending je prvi v 3D-tehnologiji posneti film, ki sta se ga Andy in Lana Wachowski lotila. Foto:
Lik Channinga Tatuma je opisan kot "pol volk, pol albinovojščak". Film bo najverjetneje ... zapleten.
Glavno žensko vlogo bi morala igrati Natalie Portman, pogovarjali so se tudi z Rooney Mara, na koncu pa pristali pri Mili Kunis.

Natančneje: vesoljska epopeja studia Warner, v kateri v glavnih vlogah nastopita Channing Tatum in Mila Kunis, v ameriške kinematografe po novem prihaja šele februarja 2015.

Uradni razlog je, da brat in sestra potrebujeta več časa za piljenje posebnih učinkov v 150 milijonov dolarjev vredni zgodbi o preprosti snažilki (Mila Kunis), ki spozna medplanetnega bojevnika (Channing Tatum) in od njega izve, da je v resnici galaktična kraljica, ki jo v življenju čaka še vse kaj drugega kot čiščenje stranišč.

Takrat še brata Wachowski (Larry je medtem spremenil spol in postal Lana) sta zaslovela leta 1999 z inteligentno, revolucionarno znanstveno fantastiko Matrica. Kritiški odziv je bil malo manj navdušen že ob obeh nadaljevanjih trilogije, predlani pa sta sploh pogorela z velikopotezno priredbo knjižne uspešnice Atlas oblakov (film je stal 102 milijona dolarjev, v prvem koncu tedna pa jih je zaslužil pičlih devet).

Stopila iz utečenih tirnic
Marsikomu v Hollywoodu se je zdelo, da Andy in Lana Wachowski s tem, ko razvijata popolnoma izvirno zgodbo, ki nima literarne predloge in še ni del franšize, v tem žanru tvegata veliko. Še preden je bila sprememba datuma premiere sploh objavljena, se je že šušljalo, da bo šel Jupiter Ascending po isti žalostni poti kot pred njim Atlas oblakov.

Ko sta se letos pojavila prva dva napovednika, so filmski blogerji hitro izpostavili, da je vse skupaj videti "rahlo trapasto" (preverite spodaj), in celo teoretizirali, da je napovednik namenoma komičen. V Forbesu so nato pred kratkim pisali, da "film v trenutni obliki preprosto ni učinkovit" in da ga režiserja nočeta spustiti v kino, ker bi ga rada popravila.

Jih je streznilo testno občinstvo?
Silno neobičajno je namreč, da studio tak visokoproračunski, na veliko napovedovani 'blockbuster' umakne tako malo pred premiero; zaradi tega so se razširile govorice, da so ga že predvajali testnim občinstvom in naleteli na negativen odziv. (Pri Warnerju so na to odgovorili, da so film do zdaj predvajali le v "grobi obliki".)

V debato so se seveda vključili tudi tviteraši. Medtem ko so bili nekateri razočarani nad zamikom, so drugi vest razumeli kot potrditev slutnje, da bo film zanič.

Studio Warner se trenutno sicer lahko navdušuje nad uspehom do zdaj največjega poletnega hita, Godzile, a so morali zato pred kratkim požreti slab obisk komedije Blended z Adamom Sandlerjem. Šušljalo se je, da bodo letos poleti skušali ostati v senci in se izogniti tekmovanju z močnimi aduti konkurenčnih studiev, kot sta nadaljevanji Dawn of the Planet of the Apes in The Purge: Anarchy.

Veliki se selijo k Netflixu
Brat in sestra Wachowski se trenutno sicer ukvarjata tudi s serijo Sense8, ki jo je odkupil Netflix; v njej bomo spremljali skupino precej različnih likov - lepotca iz mehiške telenovele, žurerko z Islandije, korejsko poslovno žensko, nemškega vlomilca v sefe, afriškega voznika avtobusa in transspolnega ameriškega blogerja - ki jih druži "nasilna vizija".