Scarlett Johansson bomo letos videli še v znanstvenofantastičnem trilerju Under the Skin in v novem filmu Spika Jonzeja Her. Foto: EPA
Scarlett Johansson bomo letos videli še v znanstvenofantastičnem trilerju Under the Skin in v novem filmu Spika Jonzeja Her. Foto: EPA
Scenarij za film ni nastal po eni sami knjigi ali biografiji, pa tudi ne v sodelovanju z zakoncema Clinton. Foto: EPA

Film Rodham, ki bo tematiziral mlada leta nekdanje ameriške prve dame in senatorke, je napovedan za leto 2016, leto predsedniških volitev, na katerih bi se lahko za najvišji stolček v državi po številnih ugibanjih potegovala tudi Clintonova.

Dogajanje filma bo postavljeno v šest ali sedem mesecev leta 1974, ko je bila takrat 26-letna protagonistka še odvetnica, ki "se mora odločiti med začrtano potjo proti Beli hiši in nerazrešenimi čustvi do nekdanjega fanta, Billa Clintona, ki zdaj poučuje pravo v Arkansasu". Film se konča z odstopom predsednika Nixona.

Med igralkami, ki se menda zanimajo za vlogo, so kar štiri trenutno iskane lepotice: oskarjevka Jessica Chastain, Amanda Seyfried (Nesrečniki), Reese Witherspoon in Scarlett Johansson, ki smo jo v nedavni (medli) biografski drami Hitchcock videli v vlogi Janet Leigh.

"Vse so čudovite igralke. Silno srečo imamo, da se za te vloge zanima veliko dobrih igralcev. Pravzaprav smo v zavidljivem položaju," je spravljiv režiser filma Rodham James Ponstoldt. "Ne glede na politično nagnjenje ljudi ali na to, kaj si mislijo o Hillary Clinton, ne boste našli skoraj nikogar, ki bi pod vprašaj postavljal njeno inteligenco ali vnemo. Rad bi krasno igralko, ki bo to lahko utelesila."

Seveda ni rečeno, da Reese Witherspoon v bitki za vlogo ni škodil "incident" prejšnjega meseca: ko so igralko, ki je predtem očitno preveč spila, ustavili policisti, je uprizorila neprimeren izpad (ki se je pozneje seveda pojavil na spletu), med katerim je može postave med drugim nadirala, ali morebiti ne vedo, "kdo je ona".

Petdeset odtenkov Rodhamove?
Scenarij za film, ki ga je napisal Young Il Kim, se je lani znašel na "črnem seznamu", nekakšnem neuradnem (in tajnem) naboru najboljših še nerealiziranih projektov. Scenarij je na spletu ta mesec objavil blog The Daily Beast in pozornost pritegnil predvsem zaradi številnih žgečkljivih prizorov. "No, nisem napisal Petdesetih odtenkov Rodhamove, kot nekateri mediji namigujejo," je Kim nato poudaril za The Daily Telegraph. "Dolgočasen zategnjenec brez domišljije sem."

Noče pa se dokončno izreči, ali bo v filmu veliko prizorov spolnosti ali ne: "Gre za razvijajoč se proces, zato ne vem. Bila je privlačna 26-letnica z osupljivo prihodnostjo; to bo naš tematski poudarek."