Unikatni Tomaž Kajzer na šest načinov je izvrstni Matija Vastl. Foto: Ivona Ljubičić
Unikatni Tomaž Kajzer na šest načinov je izvrstni Matija Vastl. Foto: Ivona Ljubičić
Prvi del: Rita Conchita. 7. 1. ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija. Foto: Peter Bratuša
Angel varuh. 14. januarja ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija. Foto: Peter Bratuša
Tee time. 21. januarja ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija. Foto: Peter Bratuša
Kuhar z zvezdico na sporedu zadnji dan v letu ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija. Foto: Peter Bratuša
Pravica skazica. 4. februarja ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija. Foto: Peter Bratuša
Do zadnjega diha. 11. februarja ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija. Foto: Peter Bratuša

Vedno je Tomaž Kajzer in hkrati vedno nekdo drug. Prvi del nove nanizanke s podnaslovom Kuhar z zvezdico ste si premierno lahko ogledali na silvestrski večer na 1. programu TV Slovenija.

Novi TV-format nanizanke z večplastno in intrigantno identiteto glavnega junaka je delo režiserja Petra Bratuše. 50-minutne zgodbe Tomaža Kajzerja so na prvi pogled različne, vendar jih povezuje nekaj ključnih elementov: osrednji lik, ki ga igra isti igralec z istim imenom v vsakokrat drugi življenjski vlogi, ton in slog pripovedi. Vse zgodbe so prepletene z na videz nepomembnimi dogodki, ki pa temeljito pretresejo Kajzerjev svet.
Eden izmed močnih elementov vseh zgodb je ravno pojav naključnosti. Lahko naključnost analiziramo, jo lahko kakor koli predvidimo? Tomaž Kajzer, ki ga je odlično upodobil Matija Vastl, je med drugim »Tomaž Kajzer, finančni svetovalec«, »Tomi Kajzer, profesionalni učitelj golfa«, »Tomaž Kajzer, vrhunski kuhar« ...
V nanizanki igrajo Matija Vastl (vedno Tomaž Kajzer), Katarina Čas (včasih Kajzerjeva partnerica), Primož Pirnat, Aljaž Jovanović ter Ula Furlan, Lotos Vincenc Šparovec, Nataša Barbara Gračner, Jerica Mrzel, Jonas Žnidaršič, Ivo Ban, Igor Žužek, Boris Kerč, Vladimir Jurc, Dario Varga, Peter Boštjančič, Aljoša Bagola, Nina Valič, Aljaž Tepina, Alenka Tetičkovič, Pia Korbar, Tanja Dimitrievska, Primož Petkovšek, Aljoša Kovačič, Tjaša Železnik in Maja Martina Merljak.

Ustvarjalci nanizanke

Peter Bratuša, režiser
Peter Bratuša se je rodil v Mariboru. Že v gimnazijskih časih se je začel ukvarjati s fotografijo in vsem vizualnim, zato študij filmske fotografije na Akademiji za dramske umetnosti v Zagrebu ni bil presenečenje. Odlikujejo ga več kot 20-letne izkušnje na področju filma in fotografije ter delovanje na področju oglaševanja, kjer se je uveljavil kot režiser, fotograf in producent. Med letoma 1987 in 1994 je kot direktor fotografije sodeloval pri dveh celovečernih filmih, zdaj že legendarnem Babica gre na jug in pri Gipsy eyes ter mnogih kratkih filmih. Je tudi prejemnik najvišje nagrade na Festivalu slovenskega filma leta 2010 za kratki film (plesni film 10 let). Peter Bratuša je prejemnik številnih nagrad na slovenskih in mednarodnih oglaševalskih festivalih. Režiser prek 200 televizijskih oglasov, glasbenih videospotov, avtor številnih fotografij nenehno raziskuje in išče nove pristope in formate filmske govorice. Pri iskanju novih formatov se je izkazal tudi na področju ustvarjanja izrazito sodobnih kuharskih oddaj (Desetka, Ljubezen skozi želodec, Zabeljeno po ameriško, Ana kuha). Izjemna filmska govorica, prepričljivo pripovedovanje zgodb v sliki, naravno dojemanje estetike, razumevanje bistva odnosov in vpogleda v značaje ter prenašanje tega na izviren način na film ali fotografijo so njegove največje prednosti.

Matija Vastl, igralec
Matija Vastl se je rodil v Kranju. Najprej se je odločil za študij stare grščine in filozofije, leta 1997 pa se je vpisal na AGRFT in leta 2008 diplomiral. Svojo pot po institucionalnih odrih je začel v SNG Drama, kjer je odigral glavno vlogo v Trainspottingu Irvina Welsha, bil je tudi Jezus Kristus v Škofjeloškem pasijonu. Sodeloval je še s Prešernovim gledališčem Kranj, gledališčem GOML, SMG in MGL, kjer se je za nekaj časa zaposlil, leta 2009 pa je postal član ansambla Slovenskega mladinskega gledališča, s katerim je že prej sodeloval kot gost. Vseskozi je bil dejaven tudi na neinstitucionalni sceni, v okviru KUD Avgijev hlev, sodeloval je v produkcijah gledališča Glej v režijah Tijane Zinajić, Nicka Upperja, Dejana Sariča in Tomaža Štrucla, Kulturnega društva B-51, Cankarjevega doma, pri mednarodnih koprodukcijah v režiji Dejana Projkovskega in Erike Latta. V gledališču Pernarčič & Pernarčič je soustvaril kabaret Greva se Ježka, v katerem je tudi zaigral. Igral je v filmih (med drugim v Barabah!, Prešernu, Rezervnih delih, Kratkih stikih …) in na televiziji, pojavlja pa se tudi v videospotih (npr. Domine in Male roke Siddharte ter Računajte na nas Zaklonišča prepeva). Je virtuoz na trobenti, kar režiserji predstav, v katerih igra, pogosto s pridom izkoristijo.

Katarina Čas, igralka
Prvo vlogo je odigrala pri rosnih 13 letih za TV Slovenija v filmu Peklenski načrt. Z igro se ukvarja od malega. Več kot 10 let je bila plesalka v skupini Mojce Horvat, obiskovala je SGBŠ – izrazni ples, končala bežigrajsko gimnazijo in se odločila za študij ekonomije na Ekonomski fakulteti, kjer je diplomirala z delom z naslovom Trženje slovenskega filma. Pri dvajsetih je začela delati kot voditeljica številnih oddaj in prireditev ter vzporedno tudi igrati. Posnela je kar nekaj slovenskih nadaljevank in nastopala v številnih oglasih. Nato je odpotovala na avdicijo v tujino, kjer je dobila vidno vlogo v irski črni komediji The Guard, ki je prejela številne mednarodne nagrade. Po filmu The Guard je dobila zastopstvo v tujini in tujega agenta, s katerim uspešno sodeluje, saj so sledile še vloge v Scorsesejevem filmu The Wolf of Wall Street, glavna vloga v kratkem škotskem filmu Liam in Lenka, vloga v angleški komični TV-seriji - A Touch of Cloth, vloga v priljubljeni BBC-jevi nadaljevanki New Tricks ter vidna vloga v filmu Imagine z Alom Pacinom.

Primož Pirnat, igralec
Primož Pirnat se je rodil v Ljubljani. Na AGRFT se je kot študent dramske igre vpisal leta 1994. Za vlogo Goldberga, ki ga je igral po končanem študiju, je leta 1999 prejel akademijsko Prešernovo nagrado. Po študiju je eno leto delal kot svobodni ustvarjalec v kulturi. V tem času je v uprizoritvi Ionescovih Zavratnih iger, v kateri je interpretiral več vlog, leta 1999 prvič stopil na oder MGL. Dve leti je bil zaposlen v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, kjer je med drugimi vidnimi igralskimi kreacijami ustvaril Don Juana v Molièrovem Don Juanu ali Kamniti gostiji in Petra v Ubijalcih muh Matjaža Zupančiča. Za vlogi je leta 2000 prejel Borštnikovo nagrado za mladega igralca. Med letoma 2001 in 2009 je bil zaposlen v SNG Nova Gorica, kjer je nastopil v številnih odmevnih uprizoritvah. Za vlogo Sganarella v Molièrovem Don Juanu ali Kamniti gostiji je dobil nagrado ZDUS-a. Zunaj ansambla SNG Nova Gorica je v tem obdobju nastopil še v mnogih drugih uprizoritvah in leta 2009 prejel nagrado Staneta Severja. Po SNG Nova Gorica se je leta 2009 zaposlil v PG Kranj, leta 2010 pa v MGL. Nastopil je v več celovečernih, kratkih in TV-filmih ter nadaljevankah, med drugimi v Ljubljani režiserja Igorja Šterka, Petelinjem zajtrku Marka Naberšnika ter Rezervnih delih in Slovenki Damjana Kozoleta; za vlogo v slednjem filmu je leta 2009 na Festivalu slovenskega filma dobil vesno za najboljšo moško vlogo. Nastopil je tudi v nadaljevankah Trdoglavci in Čista desetka. Gledalci TV Slovenija ga bodo 18. decembra ob 20. uri videli tudi v z vesno nagrajeni vlogi Leona v Vajah v objemu režiserja Metoda Pevca.

Aljaž Jovanović, igralec
Aljaž Jovanović je študiral na AGRFT in tam prejel študentsko Severjevo nagrado za igralske dosežke. Igral je v kratkem filmu Urše Menart Tu je Slovenija. Hitro se je zaposlil v SNG drama Ljubljana, kjer je odigral kar nekaj vidnih gledaliških vlog in za nekatere od njih prejel tudi nagradi: Borštnikova nagrada za mladega igralca in nagrada združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS). Prejel je tudi tri velike nagrade za najboljše uprizoritve Borštnikovega srečanja, v katerih je tudi sam sodeloval. V SNG drami deluje s polno paro. Sicer pa je dejaven na vseh področjih igralske umetnosti, tudi v uspešnih in večkrat nagrajenih otroških predstavah Mini teatra. Nastopil je tudi v koprodukcijskem filmu Maje Weiss Inštalacija ljubezni ter v glavni moški vlogi v filmu TV Slovenija Kandidatka in šofer režiserja Vinka Möderndorferja.

Več informacij, fotografije, napovednik in promocijski video najdete na spletni strani Tomaža Kajzerja.