Klavdij Palčič je mednarodno uveljavljeni slikar, ilustrator, scenograf in kostumograf. Foto: Mednarodna likovna delavnica Piran
Klavdij Palčič je mednarodno uveljavljeni slikar, ilustrator, scenograf in kostumograf. Foto: Mednarodna likovna delavnica Piran

Klavdij Palčič je mednarodno uveljavljeni slikar, ilustrator, scenograf in kostumograf, ki je desetletje odločilnega časa za Slovence v Italiji tudi vodil krovno Slovensko kulturno gospodarsko zvezo. Ob spoštljivem življenjskem in ustvarjalnem jubileju avgusta letos - dopolnil je 70 let - so mu rojaki pripravili niz prireditev, ki se bodo iztekle ob koncu koledarskega leta, v ta bogat program so vtkali tudi predpremiero filma v veliki dvorani Narodnega doma v Trstu.

Dokumentarni film, v katerem poleg Klavdija Palčiča in njegovih dveh vnukov sodeluje tudi več umetnikovih sopotnikov in poznavalcev njegovega dela iz Italije in Slovenije, je pripravila novinarka Mirjam Muženič, dopisnica RTV Slovenija iz Trsta. Film je nastal v produkciji Regionalnega RTV centra Koper Capodistria ob sodelovanju mojstra fotografije Nika Čadeža, tonskega tehnika Emila Grbca, montažerja Sama Petaverja, z glasbo Vlada Batiste, grafiko Karin Žorž in režijo Magde Lapajne.

Dokumentarec, ki so ga predvajali na 2. programu TV Slovenija, je del projekta štirih uredništev Regionalnega RTV centra Koper-Capodistria (RA in TV v slovenskem in italijanskem jeziku) s skupnim naslovom Sinovi dveh narodov - velikani našega prostora, v katerem predstavljajo življenjski opus ljudi, ki so s svojim delom bistveno zaznamovali večkulturni prostor na stičišču Slovenije in Italije.