Število udeležencev na natečaju Digič iz leta v leto narašča. Foto: Digič
Število udeležencev na natečaju Digič iz leta v leto narašča. Foto: Digič
Digič Army of Me
Zmagovalni digič je posnela Eva Petrič. Foto: Digič
Digič Kekec History

Army of me.

V Galeriji Škuc v Ljubljani so na sklepni prireditivi Digič 2006 predvajali deset najboljših kratkih digitalnih filmov sezone 2006 in razglasili zmagovalko natečaja. Natečaj že 4. leto zapored poteka na mobilnem in spletnem portalu Planet, namenjen pa je spodbujanju ustvarjanja in produkcije kratkih digitalnih filmov ter dvigu vizualne kulture v Sloveniji. S tem dogodkom je uradno odprta nova sezona z novim razpisom Digič 2007.

Natečaj za najboljši kratki digitalni film poteka na spletnem in mobilnem portalu Planet že od leta 2003, digič ali kratki digitalni film pa je animiran, dokumentarni, eksperimentalni ali igrani avtorski izdelek. Nekateri digiči vsebujejo veliko humorja, drugi so dramatično obarvani ali celo pesniško navdahnjeni.

Vstop v medijski prostor z mobilnikom
Poslanstvo tovrstnih dogodkov je animirati različne generacije uporabnikov mobilnih telekomunikacij, ki jim je sodobna tehnologija, namenjena vizualni komunikaciji, zelo blizu. Digič pritegne mlajše in starejše multimedijske ustvarjalce, kar potrjuje tudi starost udeležencev razpisa, ki jih je iz leta v leto več. Vzrok za to naj bi bila angažirana vsebina, ki omogoča izraznost posameznika in njegov vstop v širši medijski prostor prek mobilne naprave. Razpis za najboljši letošnji digič je potekal na spletnem in mobilnem portala Planet od 1. februarja do 1. oktobra 2006.

Strokovna žirija izbrala najboljših deset digičev
O desetih najboljših filmih sezone in zmagovalnem digiču 2006 je odločala žirija, ki so jo letos sestavljali neodvisni kandidati iz stroke: Nina Vareško (predstavnica festivala Luksuz), Boštjan Špetič (sodelavec kolektiva Kiberpipe), Markus Krohn (oblikovalec zvoka) in Tomaž Horvat (direktor Grossmanovega festivala).

Najboljši digiči leta 2006 po mnenju žirije so: Strangers in the Night (avtorji: Mojca Pernat, Mitja Mlakar, Robert Ribič, Miha Šubic), Izhod (avtor: Tomaž Gasparič), Konec koncev ni konca (avtor: Rok Klemenc), Evolucija konca (avtor: Rok Klemenc), Army of Me (avtorica: Eva Petrič), Clap Your Hands and Say Yeah (avtor: Bora Digisavljević), Enjoy the Summer (avtor: Rok Stupar), Okupator (avtor: Jaka Kramberger), Knjig je dovolj (avtor: Nejc Gazvoda) ter Mat, fotr, mulc, pes in pc, zadnji del (avtor: Boris Ulčar - Malibu).