Rupert Everett obžaluje razkritje svoje seksualne usmerjenosti. Večina igralcev sploh nima dela in če delo že imaš, je neumno, da razkriješ lastno homoseksualnost, pravi Everett. Večina igralcev meni, da bo razkritje vplivalo na vloge, ki jim bodo ponujene. Foto: EPA
Rupert Everett obžaluje razkritje svoje seksualne usmerjenosti. Večina igralcev sploh nima dela in če delo že imaš, je neumno, da razkriješ lastno homoseksualnost, pravi Everett. Večina igralcev meni, da bo razkritje vplivalo na vloge, ki jim bodo ponujene. Foto: EPA

Heteroseksualni igralec lahko igra homoseksualne vloge, veliko teže, če ne celo nemogoče, pa je obratno.

Neimenovani igralec
Jonathan Groff
Jonathan Groff je eden tistih igralcev, ki je prejel kritiko, "oplemeniteno" s stereotipom o homoseksualnem vedenju, ki ga je kritik nalepil na oblikovanje njegovega heteroseksualnega karakterja. A zakaj lahko heteroseksualni igralec igra homoseksualne vloge, obratno pa si veliko teže zamislimo, kot pravi eden izmed igralcev v raziskavi? Foto: EPA

Čeprav je v preteklih letih nekaj igralcev razkrilo svojo homoseksualno usmerjenost, je v raziskavi, ki jo je opravila zveza igralcev Equity, le 57 odstotkov homoseksualnih izjavilo, da so tudi v odnosu z agentom lahko iskreni glede svoje seksualne usmerjenosti.
"Moj nekdanji agent mi je rekel, naj o svoji seksualnosti molčim, in čeprav sem se zdaj razkril, ne širim te informacije vsenaokrog," je za časopis The Stage povedal neimenovan igralec. Kljub prevladujočim občutkom, da razkritje ni ugodno za njihovo kariero, je kar 81 odstotkov igralcev povedalo, da svoje homoseksualne usmerjenosti na profesionalnem področju ne skrivajo, 94 odstotkov pa tega ne zamolči svojim igralskim kolegom.
Zaradi seksualnosti stereotipne vloge
Več kot polovica homoseksualnih igralcev je izrazila strah, da bi jim ob razkritju svoje spolne usmerjenosti ponudili le stereotipne vloge, predvsem pa da ne bi več imeli možnosti igrati romantičnih vlog. "Heteroseksualni igralec lahko igra homoseksualne vloge, veliko teže, če ne celo nemogoče, pa je obratno," je povedal eden izmed igralcev, ki je sodeloval v raziskavi. Igralci so pri drugih igralcih, ki so že razkrili svojo homoseksualnost, opažali, da so bili ti postavljeni na stran.
Svoje dejanje razkritja obžaluje tudi Rupert Everett: "Za igralca je skorajda čudež, da dela, saj večina igralcev nima dela. Zato je preprosto neumno, da igralec reče 'Oh, vseeno mi je, če ljudje vedo, da sem gej', še posebno, če igraš glavne moške vloge."
"Moško vlogo igraš kot gej"
Menijo, da se je težko izogniti predsodkom, ki bodo vplivali na gledalčevo ocenjevanje vloge. Kot se je zgodilo Jonathanu Groffu, za katerega je kritik časopisa Newsweek Ramin Setoodeh zapisal, da kot heteroseksualni karakter v nanizanki Glee s svojim smehom in hihitanjem deluje kot povprečna "theatre queen" in kot boljši romantični par za Kurta kot za Rachel.
Ena najbolj homoseksualcem prijaznih industrij?
Čeprav je gledališče poznano kot ena najbolj "homoseksualcem prijaznih industrij", tretjina homoseksualnih igralcev pravi, da so doživeli homofobijo znotraj gledališča, več kot polovica pa je izvor te pripisala igralskim sodelavcem.
Max Beckmann iz zveze igralcev Equity pojasnjuje, da večina igralcev svoje seksualne usmerjenosti ne prikriva, a je glede razkritja skromnejša. Rezultati raziskave pojasnjujejo, zakaj.
"Po nekaj dneh presodim, ali je razkritje varno"
Morda je gledališka in filmska industrija res bolj sproščena kot delo na kakšnem drugem področju, a narava igralskega poklica zahteva tudi nenehno spoznavanje in delo z vedno novimi sodelavci. Zaradi tega so homoseksualni igralci nenehno podvrženi občutku, da se morajo razkrivati novim sodelavcem. Številni pravijo, da počakajo nekaj dni in v tem času ocenijo, ali je za njih varno, da razkrijejo svojo seksualnost, ali ne.
Več težav v tej industriji naj bi doživljale homoseksualne igralke. "Reprezentacija homoseksualne ženske v medijih je običajno videti kot mlada feminilna ženska. Na castingih tako pogosto iščejo tip videza, ki je osnovan na heteroseksualnem modelu, kar pomeni, da moraš v vsakem primeru igrati heteroseksualno žensko," pravi ena izmed igralk v raziskavi. Druga igralka je omenila položaje, v katerih se je počutila zelo nelagodno; doživela je predvsem ignoranco heteroseksualnih režiserjev.
Raziskava kot podpora in spodbuda
Beckmann pravi, da je splošna slika dokaj pozitivna. Raziskavo so izvedli kot del procesa spodbujanja njihovih članov, da bi bili odprti glede lastne seksualnosti. Čeprav rezultati kažejo, da spolna usmerjenost vpliva na vloge, ki jih igralec lahko dobi, ter na zaznavanje njihovega dela, se je večina igralcev na vprašanje, ali bi spodbudili druge k razkritju, opredelila pozitivno. Saj, kot pravi eden izmed sodelujočih igralcev, "biti pristen do sebe je korak do pristnosti s karakterjem, ki ga igraš".

Heteroseksualni igralec lahko igra homoseksualne vloge, veliko teže, če ne celo nemogoče, pa je obratno.

Neimenovani igralec