Na slovenska velika platna Lepotica in zver prihaja 16. marca. Foto: 2i Film
Na slovenska velika platna Lepotica in zver prihaja 16. marca. Foto: 2i Film
Josh Gad.
Disney je v preteklosti že večkrat upodobil like, katerih spolna usmerjenost je bila vsaj malce dvoumna - tokrat pa je prvič, da bo eden izmed likov deklarirano istospolno usmerjen. Foto: Reuters
Lepotica in zver
Študije kažejo, da lahko pozitivne upodobitve istospolnih likov v zabavni industriji pomagajo pri odpravljanju predsodkov, in da veliko pripomorejo k življenjskemu nazoru otrok. Foto: 2i Film

Režiser Bill Condon je v intervjuju za britansko revijo Attitude potrdil, da bo LeFou, pribočnik filmskega antagonista, nadutega Gastona, nedvoumno istospolno usmerjen. LeFouja igra Josh Gad."LeFou je tip, ki včasih hoče biti Gaston, drugič pa hoče Gastona poljubiti," je komentiral Condon. "In to ima na koncu tudi svojo poanto, ki pa je še nočem izdati. Ampak pričakujte lep, absolutno gejevski trenutek v Disneyjevem filmu."

Zakaj samo pribočnik?
Odzivi na družbenih omrežjih so bili, kot je bilo mogoče pričakovati, deljeni. Številni so pohvalili Disneyjev korak k večjemu vključevanju, druge pa je zmotila izbira lik za prvo "gejevsko ikono" v Mikijevi hiši. "Disney je za svojega prvega geja izbral LeFouja, klovnovski karakter, ki obstaja le zato, da je v podporo svojemu gejevskemu kolegu. Super," je tvitnil eden izmed uporabnikov, @stillgray. "To, da je LeFou prvi Disneyjev gejevski junak, je grenko-sladko," se je strinjala @xwithmywoes.

Med vrsticami so povedali že veliko
V zadnjih letih so pri Disneyju zavestno povečevali rasno in etnično raznolikost nabora svojih likov, pri zgodbah pa so se potrudili, da so njihove "princeske" vsestranski liki in ne le lepe damice, ki jih je treba reševati. Nekaj je bilo tudi namigovanj na istospolne zveze: v Zootropolisu se na primer pojavita Bucky in Pronk, dva antilopja samca, ki živita skupaj (in imata enak priimek). Konec koncev bi lahko bila življenjska partnerja tudi Timon in Pumba (Levji kralj), dvoumna pa naj bi bila tudi spolna usmerjenost zlobne Ursule (Mala morska deklica) in samotarske Else (Ledeno kraljestvo).

Lepotica in zver kot alegorija stigmatizirane bolezni?
Čeprav Condon v omenjenem intervjuju ni navedel neposrednih predhodnikov LeFouja, pa je omenil, da ima gejevska skupnost tesne vezi prav z zgodbo Lepotica in zver. Tekstopisec Howard Ashman, ki je napisal pesmi za izvirni film, je prav v času nastajanja animacije bil na neuspeh obsojeno bitko z aidsom. V njegovo delo se je tako priplazil motiv stigme, ki jo je v devetdesetih imel aids. "Njegova ideja je bila, da film posnamemo kot muzikal in da naj bo Zver eden izmed dveh glavnih likov. Predtem so skušali povedati samo Bellino zgodbo."

"Zanj je bila to metafora za aids," je prepričan Condon, ki je tudi sam glasen zagovornik pravic istospolno usmerjenih. "Nad njim je bilo prekletstvo, in to prekletstvo je prineslo nesrečo vsem, ki so ga imeli radi, in do konca je upal na čudež, ki bi prekinil urok. Za njegovimi pesmimi je zelo jasna ideja." (Še posebej pomenljiva je bila pesem, v kateri se vaščani z vilami in baklami podajo proti gradu, da bi uničili to, česar ne poznajo in kar jih navdaja s strahom.)

Ashman je umrl, še preden je animirani film Lepotica in zver prišel v kinematografe, in v odjavni špici je bilo tudi posvetilo njegovemu opusu: "Našemu prijatelju, Howardu, ki je dal morski deklici glas in zveri dušo, bomo večno hvaležni."