Ločitev so kritiki v hipu in skoraj soglasno označili za mojstrovino in jo uvrstili na številne lestvice najboljših filmov leta 2011. Foto: Kinodvor
Ločitev so kritiki v hipu in skoraj soglasno označili za mojstrovino in jo uvrstili na številne lestvice najboljših filmov leta 2011. Foto: Kinodvor

Simin želi nadaljevati življenje v tujini, zagotovila je izstopne vizume za vso družino, hčerko Termeh pa v tujini zagotovo čaka boljša prihodnost kot pa v Iranu. Odločitev je zanjo preprosta, za njenega moža Naderja pa pomeni odhod v tujino velik problem. Družina namreč živi skupaj z Naderjevin ostarelim očetom, ki ima napredujočo alzheimerjevo bolezen in Nader ga ni nikakor pripravljen pustiti samega.

Tako so na eni strani Siminine želje po boljšem življenju v tujini in na drugi strani Naderjeva skrb za očeta. Vsak vztraja na svojem bregu in pred njima ni drugega izhoda kot ločitev. Družina razpade, hčerka naj bi ostala pri očetu in Nader mora poskrbeti za varstvo svojega očeta v času svoje odsotnosti. Delo prevzame nezaposleni Hojjat, toda že prvi dan ga mora nadomestiti njegova noseča žena Razieh. In prav ta prvi dan pride do nesrečnega dogodka, nesreče, zaradi katere Razieh izgubi otroka. To pa je začetek kalvarije pred sodiščem, kjer se preobrati kar vrstijo, dokler ne pride na dan vsa resnica.

V iranskem filmu Ločitev iz leta 2011 po scenariju in v režiji Asgharja Farhadija igrajo Payman Maadi, Leila Hatami in Sareh Bayat. Dobil je oskarja za najboljši tujejezični film in še vrsto uglednih nagrad, med njimi zlatega medveda za najboljši film v Berlinu. Na sporedu bo drevi ob 22.10 na TV SLO 2.