Film Mandela: Dolga pot do svobode z Idrisom Elbo v glavni vlogi prihaja v kinematografe v prihodnjih tednih. Foto: EPA
Film Mandela: Dolga pot do svobode z Idrisom Elbo v glavni vlogi prihaja v kinematografe v prihodnjih tednih. Foto: EPA
Eden najboljših igralcev, ki je upodobil Mandelo, je Morgan Freeman. Film Nepremagljiv se osredotoča na čas, ko je bil Mandela prvi temnopolti južnoafriški predsednik. Foto: EPA
Terrence Howard
Terrence Howard je v filmu Winnie upodobil Mandelo v mladih letih. Foto: EPA

V najnovejšem filmu, ki ravno v prihodnjih tednih prihaja v svetovne kinematografe, je Mandelo upodobil Idris Elba. Film z naslovom Mandela: Dolga pot do svobode je posneta po istoimenski avtobiografiji, v kateri je opisana življenjska pot prvega temnopoltega predsednika Južnoafriške republike.

Leta 2011 sta v filmu Winnie, ki je pod drobnogled vzela Winnie Mandelo, s katero je bil Mandela poročen med letoma 1958 in 1996, zaigrala Jennifer Hudson kot Winnie in Terrence Howard.

V BBC-jevi drami Gospa Mandela, ki je bila ravno tako posvečena Winnie Mandela, je Mandelo upodobil David Harewood, Winnie pa je zaigrala Sophie Okonedo. Winnie Mandela je bila z Mandelo poročena od začetka njegovega boja za človekove pravice, prek njegove izpustitve iz zapora ob koncu apartheida, potem ko je za rešetkami preživel 27 let, do razglasitve za prvega temnopoltega predsednika Južnoafriške republike.

V filmu Drum iz leta 2004 je Mandelo zaigral Lindane Nkosi, v filmu Endgame iz leta 2009 pa Clarke Peters. Istega leta je bil posnet tudi film Zbogom Bafana, v katerem je legendarnega borca za človekove pravice zaigral Dennis Haysbert. Film se osredotoča na leta, ki jih je Mandela preživel v zaporu, predvsem na njegov odnos z belopoltim paznikom, ki ga je igral Joseph Fiennes.

Eden najbolj odmevnih filmov o Mandeli je bil prav tako posnet leta 2009, in sicer Nepremagljiv (Invictus) režiserja Clinta Eastwooda, v katerem je Madibo zaigral legendarni Morgan Freeman.

Leta 1997 je v televizijskem filmu Mandela in DeKlerk, ki se je osredotočil na končanje apartheida in mirno končanje vladavine manjšinske bele skupnosti, Mandelo zaigral Sidney Poitier, Fredericka DeKlerka pa Michael Caine. Leta 1987 je v televizijskem filmu Mandela glavno vlogo odigral Danny Glover.