Marko Naberšnik je prepričan, da so šle zadeve že čez mejo, saj se tuja evropska društva v to vključujejo in zadevo samoiniciativno komentirajo, kar ne koristi nikomur. Foto:
Marko Naberšnik je prepričan, da so šle zadeve že čez mejo, saj se tuja evropska društva v to vključujejo in zadevo samoiniciativno komentirajo, kar ne koristi nikomur. Foto:
Igor Prodnik
Marko Naberšnik mneni, da sta Stane Malčič in Igor Prodnik vnesla precej zmede, ki se nenehno kopiči. Foto: RTV SLO

Režiser filma Petelinji zajtrk, ki je imel čast slovesnega odprtja letošnjega dogajanja, je z odra ministra za kulturo Vaska Simonitija pozval k ureditvi trenutne nelagodne situacije v slovenski kinematografiji in predvsem k temu, naj razmisli, kdo sta Stane Malčič in Igor Prodnik ter kaj počneta.

Naberšnik, ki je od Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev prejel pismo zveze nemških režiserjev in članov združenja evropskih filmskih režiserjev, je prepričan, da je problematika po nepotrebnem segla že čez mejo. Meni, da se je treba vrniti na začetno izhodišče, v lansko jesen, ko je bila iz neznanih razlogov odstavljena direktorica Filmskega sklada RS Irena Ostrouška in prekinjen razpis, ki je bil sicer že priveden do konca.

Spet od začetka
"Sedaj smo zopet na začetku, čeprav smo že bili na koncu," je še povedal režiser in pozval ministra, da se loti zadeve, saj bo po njegovem mnenju zagotovo veliko konfliktov, dokler bosta Stane Malčič in Igor Prodnik na položajih. Kot trdi, je ministru poziv namenil v povsem prijateljskem tonu, saj ne želi za trenutne razmere okriviti ministra, ker dejansko ne opravlja tega dela, ima pa ljudi, ki to delo opravljajo, torej Staneta Malčiča in Igorja Prodnika.

Vlado Novak, ki v filmu igra Gajaša, je o razmerah v slovenskem filmu povedal, da se moramo vsi skupaj zavedati, da ni važno, kdo ima prav, ampak kaj je prav.