Slavljenci večera s svojimi nagradami (od leve proti desni): Christoph Waltz, Charlotte Rampling, sir Michael Caine in Paolo Sorrentino. Foto: Reuters
Slavljenci večera s svojimi nagradami (od leve proti desni): Christoph Waltz, Charlotte Rampling, sir Michael Caine in Paolo Sorrentino. Foto: Reuters

V petdesetih letih nisem v Evropi dobil niti ene same nagrade - in zdaj so mi dali dve v enem večeru. Vse skupaj je tako nenavadno, ker po navadi sedim v občinstvu in ploskam komu drugemu. Ne morem vam povedati, koliko mi to pomeni.

Michael Caine
Charlotte Rampling
Ob prevzemu častne nagrade je Ramplingova poudarila, da si je v mladosti tako zelo želela ugotoviti, kaj Evropa dejansko je, da je odšla delat na celino, kot rečejo v Britaniji. Foto: Reuters
Christoph Waltz
Christoph Waltz, najnovejši bondovski zlikovec in trenutno v Ameriki verjetno najbolj iskani avstrijski igralec, je bil nagrajen za svoj "prispevek k svetovni kinematografiji". Foto: Reuters
Deniz Gamze Ergüven
Deniz Gamze Ergüven z nagrado filmskih kritikov Fipresci; pred kratkim je film Mustang dobil tudi nagrado lux, ki jo podeljuje Evropski parlament. Obeti za nominacijo za tujejezičnega oskarja so vsak dan svetlejši. Foto: Reuters
Roy Andersson
Navdih za švedsko komično dramo Golob je sedel na veji in razmišljal o življenju je Andersson dobil v filmu Vittoria De Sice Tatovi koles iz leta 1948 Foto: Reuters
Michael Caine
Michael Caine in Charlotte Rampling sta bila ta teden - ob razglasitvi nominacij za zlate globuse - spregledana, a njun uspeh na podelitvi nagrad EFA spet priliva ogenj na njuni oskarjevski kampanji. Še posebej Ramplingova bi se lahko izkazala za "tihi adut", ki bi na koncu odnesel eno od petih nominacij. Foto: Reuters

Lirična drama Mladost je - zgolj eno leto po tem, ko je bil Sorrentino na lanski podelitvi nagrad EFA nagrajen za Neskončno lepoto - domov odnesla kipce za najboljši evropski film, režijo in najboljšega igralca - nagrado so izročili Michaelu Cainu, ki je obenem dobil tudi častno priznanje, šele drugo vsej zgodovini nagrad EFA. "V petdesetih letih nisem v Evropi dobil niti ene same nagrade - in zdaj so mi dali dve v enem večeru. Vse skupaj je tako nenavadno, ker po navadi sedim v občinstvu in ploskam komu drugemu. Ne morem vam povedati, koliko mi to pomeni," je v čustvenem zahvalnem govoru povedal Caine.


"Film o svobodi"

Po lanski zmagi na evropskih filmskih nagradah je Neskončna lepota domov odnesla še oskarja za najboljši tujejezični film - a Mladost ji po tej poti ne more slediti. Ker je film večinoma v angleščini, ne kvalificira za kategorijo tujejezičnega filma. V svojem govoru je Sorrentino Mladost opisal kot "majhen film o dojemanju svobode, kar je tema, ki bi v Evropi težko bila bolj aktualna".

Kot najboljša igralka je bila nagrajena Charlotte Rampling za vlogo v filmu 45 let; tako kot Caine je tudi ona postala prejemnica častne nagrade festivala. (Že februarja je bila za svojo vlogo v 45 letih izbrana za najboljšo igralko berlinskega filmskega festivala.)

Evropa: moč je v združenosti
Ob prevzemu častne nagrade (iz rok režiserja Françoisa Ozona) je Ramplingova priznala, da je večer "potrditev njenih življenjskih sanj". "Ko sem bila v sedemdesetih v Angliji še zelo mlada igralka, sem prečkala Rokavski preliv, da bi združila moči z Evropo. Vedno sem se zavedala pomešanosti, raznolikosti in pomena Evrope in tega, da bi zamudila nekaj ključnega, če ne bi zapustila Velike Britanije in delala na celini. Françoisa sem spoznala v svojih petdesetih in našla tisto ponotranjenost, ki sem jo iskala v evropskem filmu. Evropa mora še naprej širiti svoj izjemni glas."


Na slovesnosti, ki jo je bilo mogoče v živo spremljati prek spleta, se je zbralo več kot 900 gostov iz filmskega sveta. Podelitev kipcev v berlinski festivalni dvorani je vodil komik Thomas Hermanns.

Na rdeči preprogi je bilo mogoče videti zvezdnike, kot so Daniel Brühl, Charlotte Rampling in Christoph Waltz. Avstrijec je bil na podelitvi nagrajen za svoj prispevek k svetovni kinematografiji, v zahvalnem govoru pa je nagrado "stoodstotno pripisal sreči", kot se je skromno izrazil.

Po rdeči preprogi se je sprehodil tudi režiser Wim Wenders kot uradni predsednik EFA. "Evropa preživlja težke čase. In filmi, ki jih slavimo nocoj, kažejo drugačno Evropo. Kažejo pravo evropsko filmsko družino, ki se dobro razume," je med drugim poudaril na podelitvi.

Evropska filmska akademija je - v govoru igralca Daniela Brühla - trenutek namenila tudi poklonu ukrajinskemu režiserju Olegu Sencovu, ki so ga ruske oblasti po lanski aretaciji na Krimu zaradi domnevnega terorizma letos obsodile na 20-letno zaporno kazen. "Oleg, ne bomo pozabili nate; še naprej bomo podpirali tebe in tvojo družino," je izjavil Brühl.

Gledalci so izbrali španski triler
Za najboljšo evropsko komedijo je bil razglašen film Golob je sedel na veji in razmišljal o življenju Roya Anderssona, medtem ko je občinstvo po evropskih kinematografih za najboljši film izbralo španski triler Mini otok režiserja Alberta Rodrigueza, velikega zmagovalca letošnjih španskih nagrad goya. (Španski film je tako med drugim premagal Igro imitacije z Benedictom Cumberbatchem v glavni vlogi, kar dokazuje, da je okus evropskega občinstva včasih lahko osvežujoče nepredvidljiv.)

Najboljši dokumentarec je filmski epitaf Amy Winehouse
V novi kategoriji dokumentarcev, v kateri je tekmovala tudi slovenska manjšinska koprodukcija Ples z Marijo, ki jo je režiral zamejski Slovenec Ivan Gergolet, je zmagal film Amy o prezgodaj preminuli britanski pevki Amy Winehouse. Enega najbolj uspešnih filmov v Veliki Britaniji je režiral Asif Kapadia.

Kot najboljša evropska scenarista sta kipec dobila Yorgos Lanthimos in Efthimis Filippou za film Jastog, iz istega filma je bila nagrajena tudi Sarah Blenkinsop za kostumografijo.

Hrvaško zmagoslavje
Za najboljši evropski animirani film je obveljal Song of the Sea. Režiser Tom Moore je poudaril, da gre za film, ki je lahko nastal zgolj v Evropi. Nagrado za kratki film je prejel hrvaški režiser Jure Pavlović za Piknik. Združenje filmskih kritikov Fipresci pa je nagradilo Mustang režiserke Deniz Gamze Ergueven.

Lani je na "evropskih oskarjih" slavil film Ida Poljaka Pawla Pawlikowskega.

V petdesetih letih nisem v Evropi dobil niti ene same nagrade - in zdaj so mi dali dve v enem večeru. Vse skupaj je tako nenavadno, ker po navadi sedim v občinstvu in ploskam komu drugemu. Ne morem vam povedati, koliko mi to pomeni.

Michael Caine