Če ga bomo resnično videli v naslednjem filmu Christopherja Nolana, bo Jack Lowden kmalu zelo prepoznaven obraz. Foto: IMDb
Če ga bomo resnično videli v naslednjem filmu Christopherja Nolana, bo Jack Lowden kmalu zelo prepoznaven obraz. Foto: IMDb
Morrissey
Morrissey je zaradi svojih kritičnih izjav kot zagrizen vegetarijanec, še posebej glasen na temo pravic živali, marsikomu trn v peti.

Z vlogo glasbene ikone v mlajših letih se bo pred kamero spopadel Jack Lowden, priznani mladi gledališki igralec, ki so ga Britanci pred kratkim lahko gledali v novi BBC-jevi adaptaciji Vojne in miru.

Film, ki ima preprost delovni naslov Steven (pevcu je ime Steven Patrick Morrissey) je postavljen v čas pred nastankom danes kultne zasedbe The Smiths (1982). V ospredju bodo Morrisseyeva najstniška leta in dogodki, ki so pripeljali do sodelovanja s kitaristom Johnnyjem Marrom. Snemanje se bo začelo aprila.

Pripadnik delavskega razreda, ki tja ni sodil
25-letni Lowden je Morrisseya v intervjuju za Daily Mail opisal kot "orjaško ikono" in pojasnil, da bodo v filmu skušali prikazati razočaranje in deziluzijo, ki sta se pri mladeničih pojavila v obdobju po zaključenem šolanju, ko je dobil službo v izpostavi davčne uprave v Manchestru. "Medtem ko je ugotavljal, kdo pravzaprav je, je imel cel kup služb," povzema Lowden. "Prišel je iz delavskega okolja, a se tam ni počutil doma. Hotel je pobegniti v izbruh glasbe, ki se je približno takrat dogajal v Manchestru. Bilo je dih jemajoče in vsi so skušali najti svoje mesto."

Morrissey, ki je samostojni izvajalec že veliko dlje, kot so bili The Smiths skupina - razpadli so daljnega leta 1987 - je avtor cele vrste antologijskih uspešnic, kot so denimo There Is a Light That Never Goes Out, Heaven Knows I'm Miserable Now ali Panic. Film bo režiral novinec Mark Gill, ki je podpisan tudi pod scenarij (v sodelovanju z Williamom Thackerjem). Njun kratki film iz leta 2014, The Voorman Problem, je bil nominiran za oskarja. Producent projekta, Orian Williams, je bil predtem tudi na čelu biografske drame Nadzor, ki je tematizirala kariero in smrt Iana Curtisa, frontmana zasedbe Joy Division.

Lowden je za svojo vlogo v predstavi Ghost dobil tudi nagrado olivier, najvišje britansko gledališko priznanje. Pred kratkim se je prebil tudi v filmske vode; v srhljivki 71 Yanna Demanga je nastopil ob Jacku O'Connelu, govori pa se tudi, da je v ožjem izboru za vlogo v Dunkirku, vojni drami, ki jo bo režiral Christopher Nolan.

Morrissey je o svojih mladih letih in odraščanju podrobno pisal v svoji avtobiografiji, ki je izšla leta 2014, v njej med drugim zapiše, da "je moje rojstvo skoraj ubilo mojo mamo, saj je moja glava prevelika". (V angleščini je velika glava fraza za oholost, op. n.)