Žirija je o zmagovalni Črnini Poljaka Tomasza Popakula zapisala, da vsebuje čvrst scenarij s skopo odmerjenimi dialogi, v katerem šteje vsaka beseda. Foto: Animateka
Žirija je o zmagovalni Črnini Poljaka Tomasza Popakula zapisala, da vsebuje čvrst scenarij s skopo odmerjenimi dialogi, v katerem šteje vsaka beseda. Foto: Animateka
Špela Čadež: Nočna ptica
Občinstvo je za najboljši film festivala izbralo Nočno ptico Špele Čadež. Foto: spelacadez.com
Happy End
Nagrado za najboljši evropski študentski animirani film je dobila "črna komedija o smrti s srečnim koncem" Happy End Jana Saske. Foto: Animateka

Črnina je zgodba o astronavtih, ki zaradi nepričakovane jedrske vojne na Zemlji obtičita na vesoljski postaji, kjer po izgubi stikov s planetom lahko samo še opazujeta jedrske eksplozije na Zemljinem površju in poskusita preživeti. Po besedah žirije vsebuje poljsko-japonska Črnina čvrst scenarij s skopo odmerjenimi dialogi, v katerem šteje vsaka beseda: "Minimalistična črno-bela likovna zasnova in neustrašno preprosta raba računalniške grafike ustvarita presenetljivo čustven izdelek."

Za veliko nagrado mednarodne žirije Stadionshop in za Hopin nagrado občinstva se je potegovalo 34 avtorskih kratkih animiranih filmov. O nagrajencih pa je presojala žirija v sestavi Paul Bush (Velika Britanija), Mauro Carraro (Italija), Chris Landreth (ZDA), Sarah Saidan (Francija) in letošnji rezident Animateke Joni Männistö (Finska).

S prejemom nagrade občinstva HOPIN nadaljuje Špela Čadež niz priznanj, ki jih je prejela za kritiško hvaljeni animirani film. Slovensko-hrvaška koprodukcija o jazbecu, ki se poda na nenavadno avanturo, potem ko ga na cesti najde policijska patrulja, je bila nagrajena že na festivalih v Leipzigu, Talinu in Krakovu, januarja pa bo uspešno festivalsko pot nadaljevala na ameriškem festivalu neodvisnega filma Sundance.

Črna komedija o smrti s srečnim koncem
Med evropskimi študentskimi animiranimi filmi so nagradili Happy End Čeha Jana Saske. Nagrada, ki jo podeljujeta univerzi v Ljubljani in Novi Gorici, je šla torej "črni komediji o smrti s srečnim koncem". Kot je utemeljila žirija, film mojstrsko uporablja montažni ritem, risarski slog pa inteligentno prilagaja vsebini. "Klasično časovno zanko ponese na višjo raven in nas s tem pripelje do zaključka, da ni pomembno, kako končamo, temveč, kako živimo."

Otroška žirija je za najboljši film v programu Slon izbrala Duh po geranijah iranske animatorke iz ZDA Naghmeh Farzaneh. Film je avtobiografska pripoved o režiserkini migracijski izkušnji, so sporočili z Animateke.

Program mednarodnega festivala animiranega filma Animateka je letos postregel s 398 filmi, od tega z devetimi celovečernimi. Letos so organizatorji v ospredje postavili retrospektivo 3D-računalniškega animiranega filma, novost pa je platforma za profesionalno občinstvo Animateka PRO.