V reviji Rolling Stone so film opisali kot križanca med Flipperjem in Bournovo identiteto. Foto:
V reviji Rolling Stone so film opisali kot križanca med Flipperjem in Bournovo identiteto. Foto:
The Cove, delfin
Film nosi naslov po majhnem zalivu, kjer - skrito pred očmi javnosti - poteka lov na delfine.

Projekcije so namreč odpovedali po nasprotovanju konservativnih protestnikov, ki so prepričani, da je film uperjen proti Japonski. Distributer, ki je nameraval film predvajati v dveh kinodvoranah v Tokiu, poroča, da so ga raje umaknili s sporeda, da ne bi protestniki ovirali obiskovalcev kina.
Film, ki so mu, kot rečeno, letos podelili oskarja za najboljši dokumentarec, sledi skupini aktivistov, ki se skušajo na skrivaj prebiti do zaprtega zaliva Tajdži na južnem Japonskem, kjer v veliki tajnosti lovijo delfine. Aktivisti želijo posneti resnico o krutem lovu, za katero menijo, da se je večina Japoncev sploh ne zaveda. Dokumentarec je posnela nekdanja fotografinja revije National Geographic Louie Psihoyos, v njem pa vidimo tudi Rica O'Barryja, ki je nekoč skrbel za delfine v priljubljeni TV-seriji Flipper.
Distributer se ne da
Japonski distributer Unplugged kljub vsemu še ni odnehal in se tako še vedno pogaja, da bi film to poletje predvajali v 23 kinodvoranah po državi. To vztrajanje je tako razburilo nasprotnike filma, da so se zbrali pred prostori distributerja in celo grozili prek telefonskih klicev. "The Cove absolutno ni antijaponski film," so sporočili distributerji, ki verjamejo, da je potrebna globoka in konstruktivna debata o vsebini filma.
'Ljudje imajo pravico do ogleda filma'
O'Barry, ki se te dni mudi na Japonskem, je prepričan, da bi morali japonskim gledalcem dovoliti ogled dokumentarca. "Ni prav, da jim lahko manjša skupina ekstremistov to odvzema," meni in dodaja, da je kaj takega očitna grožnja demokraciji. Film so sicer že predvajali lani na tokijskem filmskem festivalu, a ga širša javnost še ni imela priložnost videti. Japonska vlada vztraja, da je lovljenje delfinov in kitov pomembna kulturna tradicija dežele. Trenutno zaradi poskusa onemogočanja letnega lova na kite na sodni proces v Tokiu čaka Novozelandec Pete Bethune.