Čeprav je že Šanghaj
Čeprav je že Šanghaj "rahlo mednarodno zastavljen", si Naberšnik za naprej želi še bolj mednarodno zastavljene projekte. Foto: BoBo
V tujini se bo film predstavljal kot Shanghai Gypsy. Foto: Ars Media
Montreal
Leta 1977 ustanovljeni montrealski filmski festival se - v nasprotju s tistim v Torontu, ki v ospredje postavlja severnoameriško in kanadsko produkcijo - skuša odpreti za filme z vsega sveta. Foto: EPA

Film bi sicer moral biti prikazan na 18. sarajevskem filmskem festivalu, tako pa bo svetovno premiero namesto v Sarajevu doživel v Montrealu, kjer se bo dogajanje, ki sodi med festivale "A-kategorije", odvijalo med 23. avgustom in 3. septembrom.

Priznanje v tujini utre pot tudi doma
Uvrstitve na festival v Montrealu se Naberšnik po lastnih besedah veseli iz dveh razlogov: film bo tako dobil priznanje še pred uradno premiero v Sloveniji - in to na festivalu, kjer izbirajo filme z vsega sveta. Všeč mu je, da so potencial Šanghaja (romska tematika, ljubezenska zgodba, nekdanja Jugoslavija, mednarodni kontekst zgodbe Ferija Lainščka) prepoznali v tujini, pozornost mednarodnega prizorišča pa zanj seveda pomeni pomeni tudi večjo možnost za mednarodne koprodukcije.

Freska nekega časa
V filmu Šanghaj so glavni protagonisti člani romske družine. Gre za zgodbo o štirih generacijah, ki jo pripoveduje glavni lik, romski kralj, ki se je odločil ustanoviti svoje lastno romsko vas in jo poimenovati Šanghaj. Film je zgodba o v večnem hrepenenju po sreči, zgodba o ljubezni, družinskih vezeh, umeščena v čas padca Jugoslavije, ko so mnogi pozabili, da se lepota življenja skriva v malih rečeh.

Prvi Naberšnikov celovečerec Petelinji zajtrk (2007), ki ga je prav tako posnel po romanu Ferija Lainščka, je z več kot 200.000 gledalci obveljal za najuspešnejši slovenski film. Film je tudi pri predvajanju na nacionalni televiziji podrl vse rekorde.

Ministrova čestitka
Naberšniku je za uvrstitev v tekmovalni spored filmskega festivala v Montrealu že čestital minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. "Uvrstitev filma Šanghaj v tekmovalni program mednarodnega filmskega festivala v Montrealu, ki velja za enega izmed največjih filmskih festivalov, je izjemen uspeh nove generacije režiserjev in dokazuje potencial slovenske filmske produkcije v svetovnem merilu," je v zapisal minister v svoji čestitki.

Draga produkcija
Naberšnikov Šanghaj je bil večinsko sofinanciran s proračunskimi sredstvi, in sicer v višini 1,275 milijona evrov. Glavnina financiranja produkcije je bila v letih 2011 in 2012, poleg proračunskih sredstev je pri produkciji sodeloval filmski studio Viba film Ljubljana v okvirni višini 600.000 evrov storitev. Celotna predračunska vrednost filma je 2,5 milijona evrov, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

"Odmrznitev" na obzorju?
Kot so ob tej priložnosti še zapisali, je finančni načrt in program dela Slovenskega filmskega centra za leto 2012 v postopku medresorske obravnave, v čim krajšem času, to je po prejetju vseh soglasij, bo ministrstvo predlagalo uvrstitev v vladno obravnavo in pridobilo soglasje vlade k načrtu in programu dela. V interesu ministrstva je, da se postopek čim hitreje konča in da se zagotovi nemoteno financiranje filmske produkcije v Sloveniji.