Nagrada organizacijskega komiteja festivala potrjuje, da se je vredno lotiti vsebin, ki nagovarjajo s svojo širino. Foto: RTV Slovenija
Nagrada organizacijskega komiteja festivala potrjuje, da se je vredno lotiti vsebin, ki nagovarjajo s svojo širino. Foto: RTV Slovenija
Mala
Deklica Mala s strastjo do plesa poveže krajane v skupni proslavi prazničnega dne. Foto: RTV Slovenija

15-minutni glasbeni film, ki je nastal v Otroškem in mladinskem programu RTV Slovenija, je režirala Svetlana Dramlić, pod scenarij se podpisuje Marko Bratuš, avtor glasbe je Teodor Amanović-Toš. Zgodba združuje zanimivo tematiko s filmskim žanrom, ki pri nas ni tako pogost. Gre za zahtevno vsebino, ki pa je pripovedno prirejena osrednjim gledalcem, starim od šest do devet let. Film je posnet pri Sv. Tomažu, velik delež pa so za uresničitev filma prispevali tudi krajani ter celotna lokalna skupnost.

Zgodba o deklici, ki ji uspe povezati krajane
Glavna protagonistka je devetletna deklica Mala, ki ji ples pomeni vse. Je najboljša plesalka skupine, v kateri vadi vsak dan. Z mamo živi v majhnem kraju, o očetu ne ve prav dosti, le to, da je umrl kmalu po njenem rojstvu. V vasi se vsak dan srečuje z romsko skupnostjo in ob semnju ji v spominu najbolj ostane prav ritem njihove glasbe in neverjetni plesni gibi mlade Rominje. Teh pa ne razumejo soplesalke iz njene skupine, zato Mala z vaje zbeži. Mami potoži o dogodku, vendar ji ne ponudi tolažbe. Prav tako ne poteši njene radovednosti, ko jo povpraša o morebitnih romskih koreninah. Izgubljena in razočarana odtava v romski tabor na sosednji vzpetini. Ko že vsi mislijo, da se je Mali zgodilo kaj hudega, se zvečer na sejemski prireditvi deklica pojavi v družbi romskih glasbenikov in plesalcev. Dekličina gesta združi krajane k skupni proslavi prazničnega dne, Malina mama pa lahko popravi svojo napako in ji vendarle pove resnico o romskem očetu.

Balkanski festival za filme in televizijske oddaje za otroke in mladino Art Amphora, sicer tudi član CIFEJ-a, je letos potekal trinajstič. Tekmovalni program festivala gosti filmske in televizijske organizacije balkanskih in evrazijskih držav. Festival Art Amphora je tudi član CIFEJ-a.