Solomona Northupa, svobodnega temnopoltega Američana, ki ga ugrabijo in prodajo v suženjstvo, igra Chiwetel Ejiofor. Foto: EPA
Solomona Northupa, svobodnega temnopoltega Američana, ki ga ugrabijo in prodajo v suženjstvo, igra Chiwetel Ejiofor. Foto: EPA
12 years a Slave
Zgodba filma 12 let suženj temelji na Northupovih spominih iz leta 1853.

Zgodba filma temelji na resnični izpovedi Solomona Northupa, svobodnega temnopoltega Američana, ki so ga leta 1841 ugrabili v New Yorku in prodali v suženjstvo. Glavni igralec Chiwetel Ejiofor, ki je zgodbo opisal kot "darilo iz preteklosti, ki odpira prostor za pogovor, ne nujno o rasi, ampak o človeškem dostojanstvu in svoboščinah". Za McQueena je bila ena tistih zgodb, za katero je čutil, da jo mora povedati.
Glavna nagrada filmskega festivala v Torontu se je v preteklosti že izkazala za pokazateljico favoritov Ameriške filmske akademije (Kraljev govor in Revni milijonar), filmu 12 Years a Slave pa svetlo prihodnost napovedujejo tudi kritiki, ki ga opisujejo kot nov Schindlerjev seznam, film, ki ga je treba videti. Poleg Ejiofora igrajo v filmu še Michael Fassbender, ki je z McQueenom snemal že Sramoto in Lakoto, pa tudi Benedict Cumberbatch, Paul Dano, Garret Dillahunt, Paul Giamatti, Scoot McNairy, Lupita Nyong'o, Adepero Oduye, Sarah Paulson, Brad Pitt, Michael Kenneth Williams in Alfre Woodard.
Na festivalu, ki se je sklenil v nedeljo, so od 5. septembra predvajali 366 filmov, izmed katerih jih je 146 doživelo svetovno premiero. Občinstvo festivala je na drugo mesto postavilo film Stephena Frearsa Philomena, v katerem je Judi Dench upodobila Irko, ki išče izgubljenega sina.
Večno upanje na trgu Tahrir
Za najboljši dokumentarni film so izbrali The Square, v katerem Jehane Noujaim sledi protestnikom na kairskem trgu Tahrir v času strmoglavljenja egiptovskega predsednika Mubaraka. "To je film o ljudeh, ki se neutrudno borijo za svoje pravice, tudi takrat, ko se zdi, da na koncu predora ni več luči in upanja," je o filmu dejala režiserka.
V sekciji Midnight Madness, ki se osredotoča na grozljivke in nekonvencionalne filme, je slavil Sion Sono s filmom Why Don't You Play in Hell? Najboljši kanadski celovečerec je postal Asphalt Watches, ki sta ga režirala Shayne Ehman in Seth Scrivers.
Čeprav v Torontu ne podeljujejo nagrad žirije, velja festival za enega pomembnejših. Letos so se festivala udeležili igralci, kot so Colin Firth, Sandra Bullock, Julia Roberts, Jennifer Aniston in Kate Winslet.